VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
28. květen 2015

Balada pro banditu na Kuňce už naposledy!

Předprázdninové víkendy tráví naši herci tradičně na letní scéně na Kunětické hoře. Prvním letošním představením zde bude zbojnický muzikál Balada pro banditu, s nímž se už však diváci téměř po padesáti reprízách a dvou letech uvádění rozloučí. Poslední reprízy se uskuteční ve čtvrtek 28. května, v pátek 29. května a derniéra se odehraje v sobotu 30. května vždy od 20.30 hodin.

„Muzikál, jehož mnohé písně již zlidověly, napsal Milan Uhde na motivy románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník. Společně s hudebním skladatelem Milošem Štědroněm vytvořili dílo trvalé hodnoty, které poprvé spatřilo světlo světa v brněnském Divadle na provázku v roce 1975. Od svého vzniku Balada pro banditu zaznamenala nebývalý úspěch a byla nesčetněkrát inscenována v mnoha divadlech, neboť neustále vábí a přitahuje další a další inscenátory a diváky,“ říká dramaturg Zdeněk Janál a v krátkosti připomíná děj: „Za první světové války narukoval Nikola k uherskému pluku, ale zběhl a skrýval se v okolí svého rodiště. Jeho láska k Eržice a nedostatek peněz, aby si ji mohl vzít, ho přivedly ke zbojnictví. Ale samozřejmě také jeho přirozená touha po svobodě. V divokém poválečném období byl pak pronásledován četníky, kterým se mu dařilo unikat až do chvíle, kdy byla na jeho dopadení vypsána vysoká odměna a Nikolovi se zpronevěřili jeho přátelé.“

Režie muzikálového zpracování příběhu zbojníka Nikoly Šuhaje se v Pardubicích ujal Michael Tarant. V roli Nikoly se alternují Jan Musil s Tomášem Lněničkou z královéhradeckého Klicperova divadla, který od nové sezóny doplní soubor Východočeského divadla, a Eržiku ztvárňuje Petra Tenorová, dnes již členka kladenského divadla. V dalších rolích hrají Zdena Bittlová, Ladislav Špiner či Petr Dohnal, nechybí ani početný sbor tanečníků a zpěváků a živě hraje i folklórní kapela Trdlo.

S oživením divadelních večerů pod hvězdami opět přichází i správa hradu Kunětická hora, která pro zájemce s platnou vstupenkou na některé z uvedených představení připravila mimořádné večerní prohlídky hradu – a k tomu ještě se slevou!
Radek Smetana

Petra Tenorová v roli Eržiky, foto Jan Faukner