VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
13. březen 2019

Bez kostýmu, ale s Kosteamem

Diváci, kteří pravidelně navštěvují pořad BEZ KOSTÝMU aneb Povídání z herecké šatny na Malé scéně ve dvoře, se od začátku sezóny seznámili s prací režiséra, kostýmního výtvarníka, garderobiérek i vlásenkáře a dozvěděli se mnoho o práci herců v rozhlase a dabingu. Tentokrát se zaměříme na hudbu a zpěv.

Naši herci hrají a zpívají v muzikálech, což je součástí jejich profese. Vedle toho je však občas potřeba zazpívat i při nějaké výjimečné příležitosti – na Pernštýnském náměstí v rámci městského festivalu či na Divadelním bále s tanečním orchestrem JK Band nebo v Domě hudby za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice. Herci a herečky zpívali i na rautech na zámku, v aule na gymnáziu, na dostizích, na koupališti, v nákupním centru GRAND… prostě kdekoliv, když bylo potřeba trochu kultivované zábavy. A je zvláštní, že při těchto akcích mají větší trému než na představeních v divadle. Nebo možná ne vždy větší, ale jinou. Na jevišti, které je jejich světem, se rozhodně cítí bezpečněji.

Existuje však několik míst, kde herci při zpěvu trému nemají – třeba v klubu po premiérách, nebo když si zazpívají jenom tak, pro radost. A jedním takovým místem je vinárna U Pavouka, někdo ji možná zná ještě jako Petite France či dokonce U Schwarzů. Každopádně je to podnik, kde se každou středu scházejí muzikanti, aby si sami pro sebe a pro ostatní hosty zahráli a zazpívali. Tato tradice je stará mnoho let, dokonce se hudebníci dopátrali, že poprvé se sešli o Pernštýnské noci v roce 2004. Tehdy se náhodou ocitlo na jednom místě mnoho hudebníků, a jak je jejich dobrým zvykem, nenechali své nástroje zahálet, i když už měli po „práci“. Hrálo se dlouho a k ránu si dali slib, že se tam budou scházet každou středu. A scházejí se dodnes. Je to seskupení bez pevného obsazení, skoro se dá říct, že kdo přijde s nástrojem, ten hraje. S radostí a bez úplaty. Jedním ze zakládajících členů je náš ekonomický náměstek Bohumil Kos. Ten byl kdysi vyzván, aby jeho parta muzikantů zahrála na Galavečeru smíchu, kterým končí GRAND Festival smíchu. A tehdy vznikl, spíš z nutnosti nějak označit toto hudební „tělísko“ pro ČT, název KOSTEAM.

S Kosteamem, ale rozhodně bez kostýmu, tedy v civilu, si v rámci svého volna chodí zazpívat i naše herečky a troufám si říct, že si to skvěle užívají. Do březnového dílu pořadu Bez kostýmu jsem tedy pozvala kapelu Kosteam, kterou svou přítomností ozdobí herečky Dáša Novotná, Martina SikorováJana Ondrušková. Budeme si povídat a hrát, a když bude publikum chtít zahrát na přání, i tomu můžeme vyhovět. Repertoár Kosteamu je velmi široký, od písní Suchého a Šlitra až po trampské šlágry. Některé songy jsou tak známé, že věřím, že diváci se ke zpěvu rádi přidají. Myslím, že dobrou náladu můžeme zaručit. Tak co, přidáte se? 19. března se na vás na Malé scéně ve dvoře těšíme!
Jana Uherová

Kapela Kosteam a Martina Sikorová při Štědronočním zpívání v Městském divadle, foto Jiří Sejkora