VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
1. prosinec 2015

Bez nápovědy podruhé

Připravuji další díl nového pořadu Bez nápovědy, a tak jsem si vzpomněla na ten říjnový, který měl u diváků velký ohlas. Tehdy jsem si pozvala nové tváře našeho souboru – Petra Borovce, Veroniku Mackovou a Josefa Lásku. Na Malé scéně ve dvoře jsme se všichni cítili příjemně, diváci seděli u stolků, popíjeli vínko a pochutnávali si na rajčatové polévce a preclíčcích, které jsme pro ně připravili. Prosincový večer plný povídání, fotografií a vůně jídla má tedy dobrou startovací pozici – diváci už vědí, na co půjdou a očekávají, že jim s námi bude dobře. Tentokrát jsem oslovila tři kolegyně herečky, jejichž podstatná část života je spjatá s naším divadlem – Jindru Janouškovou, Ludmilu MecerodovouRomanu Chvalovou

Mnoho diváků si bude pamatovat jejich začátky, určitě si vzpomenou na Romaninu nezapomenutelnou Julii, Lídinu Roxanu v Cyranovi z Bergeracu či Jindřinu Ofélii v Hamletovi. A také na desítky dalších krásných hereckých příležitostí, které tyto stálice pardubického souboru dostaly a pokaždé proměnily ve skvělý divadelní zážitek. Já osobně mám všechny tři ráda nejen proto, že se s nimi dobře pracuje, ale hlavně proto, že jsou to fajn ženské, je na ně spoleh a je s nimi sranda. Což je pro náš nový pořad velmi důležité.

Když jsem si povídala s Jindrou, o čem by měl být ten náš večer, upozornila mě, že se bude konat před Vánocemi, a proto bychom ho mohly pojmout tak nějak slavnostně vánočně. Naladit sebe i diváky na vánoční notu. A protože tentokrát chceme svým hostům nabízet i kulinářské speciality, okamžitě jsme začaly přemýšlet nad cukrovím a jinými laskominami, které připravíme. Každá z nás má nějaký originální recept s příběhem, nějaké tzv. „rodinné stříbro“, které vyzradí či ne, ale rozhodně ho dá ochutnat. Od té chvíle listuji maminčiným a svým sešitem s návody na pečení a těším se na vůni skořice a medu, která mi ozdobí kuchyň už za pár dní. A tak si myslím, že když si diváci představí svíčky, příjemnou hudbu, vůni grogu či svařeného vína, vanilky a jehličí a vzpomenou si na všechny krásné, dramatické či jímavé herecké výkony mých hostů, mohli by všeho nechat a jít si koupit vstupenky na naši zábavnou talk show Bez nápovědy, která se uskuteční ve středu 9. prosince. Můžou s námi pak zažít večer plný vzpomínání, smíchu, ukázek z filmů a divadelních her i sladkých lahůdek. A třeba to bude večer z rodu těch nezapomenutelných.
Jana Uherová

Posezení na Malé scéně připomíná příjemnou divadelní kavárnu, foto Jiří Sejkora