VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
15. leden 2024

BLÁZNIVÉ NŮŽKY v novém kabátě

Titul BLÁZNIVÉ NŮŽKY slaví sedmnáct let na jevištích Východočeského divadla! Stal se tak rekordmanem v několika ohledech – v Městském divadle, kde měl 13. října 2007 premiéru, na Malé scéně ve dvoře, kde se uvádí od 8. října 2015, i na zájezdech se k dnešnímu dni odehrálo 177 repríz, čímž se dostal na vrchol žebříčku nejhranějších pardubických inscenací.

Hra měla světovou premiéru v Bostonu, kde se hrála neuvěřitelných čtyřicet let a stala se tak nejdéle hraným činoherním titulem v historii amerického divadla. Spolu s dramaturgem Martinem Fahrnerem a několika herci jsme Nůžky viděli poprvé v krakovském divadle Teatr Bagatela, několik měsíců po premiéře, která se konala 1. dubna 2006. Martin hru přeložil a už v roce 2007 jsme ji začali uvádět v Městském divadle. Záhy se stala svým způsobem fenoménem. Je to sice dobře napsaná detektivní komedie, ale jejím cílem je především pracovat s diváky – detektiv, který vyšetřuje vraždu v kadeřnickém salóně, je požádá o reálnou spolupráci. V tom je tato hra ojedinělá a originální.

Naši diváci si inscenaci zamilovali – spolupracují s herci, kladou velmi fundované, někdy i všetečné otázky, baví se a jsou zvědaví, kdo bude vrahem (jen oni sami rozhodnou, který z herců jím ten večer bude). Nemalá část publika chodí na inscenaci opakovaně, chtějí se přesvědčit, jak formát hry funguje a jestli je představení opravdu pokaždé jiné.

Nůžky se v Pardubicích hrají sedmnáctou sezónu! Během tolika let se několikrát musela opravovat a upravovat scéna, některé kostýmy doznaly změn (pravdou je, že se většinou lehce rozšiřovaly). Letos na podzim ale nastal čas, kdy to už nestačilo, a Nůžky prošly generální opravou. Režisér Petr Novotný si povolal své scénografické spolupracovníky – Ivo Žídek upravil kulisy a Roman Šolc vybral a nechal ušít nové kostýmy. Změn se však dočkal i samotný text, režisér spolu s herci upravil některé dialogy. Vtip, kterému se dlouho nikdo nezasmál, vystřídal jiný, mnoho replik se muselo aktualizovat a přizpůsobit dnešnímu divákovi. Takže od 17. listopadu 2023 se inscenace uvádí ve zbrusu nové verzi a my věříme, že si Bláznivé nůžky najdou ještě spoustu nových diváků.
Jana Uherová

Petr Dohnal, Ladislav Špiner a Petra Janečková v „nových“ Bláznivých nůžkách, foto Petr Šedivý