VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
4. prosinec 2018

Čas svařeného vína

Druhý literárně komponovaný pořad na naší nově vzniklé scéně se blíží! V pondělí 10. prosince od 19.00 hodin se v Poediu v klubu můžete těšit na večer s nádechem svařeného vína i jablečných koláčů. Jak už samotný název večera ČAS SVAŘENÉHO VÍNA napovídá, literární pásmo se bude skládat z textů se zimní a vánoční tematikou.

Prosinec je pro většinu z nás měsícem plným shonu, stresu z dosud nesehnaných dárků i ze strachu z připáleného cukroví. Přijďte se s námi alespoň na malou chvíli zastavit, odpočinout si od front v přeplněných nákupních centrech, nasát tu pravou vánoční atmosféru a zpříjemnit si večer s velikány nejen světové, ale i české literatury.

A na co se můžete těšit? První část večera bude věnována výročí sto let od narození amerického spisovatele Jeroma Davida Salingera. Jeho román Kdo chytá v žitě patří dodnes ke stěžejním dílům 20. století. Holden Caufield – hlavní hrdina této knihy – má hlavu plnou otázek. Snaží se například najít odpověď na to, co dělají kachny v zimě, když jezírko, na němž sídlí, pokryje led. Dostane se mu odpovědi od svérázného taxikáře? Nejen to se dozvíte 10. prosince.

Další prostor bude patřit například povídce Vánoční vzpomínka od Trumana Capoteho. Jde o příběh vyprávěný z dětské perspektivy, který zasáhne nejednoho dospělého. Na své si přijdou rovněž milovníci poezie – večerem zazní melancholické básně Bohuslava Reynka, ale také trochu ráznější poezie J. H. Krchovského. A co by to bylo za vánoční večer bez překvapení, takže další dárky plné metafor, příběhů, ale i hudby spolu rozbalíme až 10. prosince v Poediu.

Pořad bude tentokrát speciální i v tom, že vznikl společně s Klicperových divadlem v Hradci Králové pod režijní taktovkou Ladislava Nunváře ve spolupráci s dramaturgyní Marií Novákovou. Za Klicperovo divadlo vystoupí Kamila SedlárováKryštof Bartoš, Východočeské divadlo budou reprezentovat Veronika Malá a jeho bývalý člen Michal Przebinda.

Jestli 10. prosince večer pokryje ulice Pardubic sníh, to vám zaručit nemůžeme, ale slibujeme, že Poedium bude naplněno krásnou literaturou i vánoční atmosférou. Přijďte se přesvědčit!

Repríza Času svařeného vína se uskuteční i v Klicperově divadle 29. prosince od 19.00 hodin v Podkrovní scéně.
Ladislav Nunvář

Spoluautor večera Ladislav Nunvář