VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
6. květen 2016

Čeští herci, slovenská režisérka a holandská hra

Malá scéna ve dvoře uvede v pondělí 9. května poslední letošní scénické čtení z cyklu INprojekty (Malé inscenační projekty světových novinek), které tentokrát představí současného nizozemského herce, režiséra, překladatele, prozaika a především úspěšného dramatika Gera Thijse.


   Ger Thijs


„Českou premiéru hry Polibek z roku 2011, která byla uvedena nejen v několika evropských zemích, ale například i v Argentině, spolu s herci Ludmilou Mecerodovou a Jiřím Kalužným připraví mladá slovenská režisérka Simona Nyitrayová,“ prozrazuje dramaturgyně večera Anna Hlaváčková.

Ve smutně veselé komedii se diváci dozvědí, co všechno se může stát, když se dva cizí lidé potkají na jedné lavičce v kopcovitém kraji provincie Limburg. Zatímco vůkol panuje ticho a klid, dokonce ani kouř z pivovarských komínů nechce stoupat, zkrachovalý herec a bývalá lékárnice podnikají pouť napříč krajinou lidství…

„Přestože Ger Thijs už nepatří k nejmladším autorům, jeho hra Polibek je napsaná svěže a nabízí nový pohled na aktuální a stále se vracející témata. Věřím, že diváky zaujme prostý a srozumitelný jazyk hry a citlivé podání bolestných i groteskních situací, kterým se v životě zřejmě nevyhne nikdo z nás,“ uvádí režisérka Simona Nyitrayová a dále dodává: „Postavám naší hry je přes padesát a cítí se, jako by už všechno podstatné zažily, netuší, kam teď nasměrovat svůj život, čemu se věnovat, na čem záleží, co je to láska, jaký je smysl jejich života. Tyto dvě bezejmenné postavy, které se náhodně setkávají v lese a zjišťují, že si mají o čem povídat a především že si potřebují povídat, vidím před sebou z masa a kostí, chápu je a držím jim palce. Podle mě je totiž v životě nejtěžší smířit se sám se sebou, odpustit si a mít se rád.“

Po představení scénického čtení Polibku Gera Thijse se opět uskuteční diskuse s herci a tvůrčím týmem. O autorovi a současné nizozemské dramatice přijede pohovořit nederlandistka Andrea Čermák Zbuzková.
Radek Smetana


Sponzorem pořadu je: