VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
18. únor 2020

Cestou necestou s (L)láskou

Josef a Eliška Láskovi

Do únorového dílu pořadu BEZ KOSTÝMU aneb Povídání z herecké šatny jsem si na Malou scénu ve dvoře pozvala režisérku JANKU RYŠÁNEK SCHMIEDTOVOU a herecký manželský pár ELIŠKU a JOSEFA LÁSKOVY. Co mají společného? Divadlo, jak jinak… Kromě jiného budou spolu Janka a Eliška zkoušet detektivní komedii Sherlock v nesnázích. Takže s paní režisérkou se budeme bavit především o divadle.

Janka Ryšánek Schmiedtová u nás pracuje podruhé, už v roce 2013 v rámci cyklu INprojekty nazkoušela na Malé scéně ve dvoře hru Opuštěná. Janka je velmi aktivní, pracovitá a zcestovalá režisérka. Pracovala v Praze, Brně, Ostravě, kde působila čtyři sezóny také jako umělecká šéfka, dále v Šumperku, Plzni i ve Zlíně. Na svou profesní dráhu se připravovala v Brně, kde studovala obor režie na JAMU, předtím navštěvovala Lincoln High School v Portlandu v americkém Oregonu. Během studií absolvovala stáže v Lisabonu a Glasgow. V jedné sezóně toho stihne víc než dost a pokaždé je to v jiném městě. Má v sobě neuvěřitelnou ženskou harmonickou energii a podle mě dokáže stmelit soubor, motivovat herce a nadchnout diváky. Poměrně velký úspěch u kritiky získala jedna z jejích posledních inscenací Maryša – herečka Pavla Gajdošíková, představitelka titulní role, získala ocenění za nejlepší ženský herecký výkon v rámci udělování Cen divadelní kritiky.

Josefa Lásku není třeba moc představovat, už celou sezónu baví diváky jako mladý Shakespeare v Zamilovaném Shakespearovi a získává spoustu plusových bodů u svých fanynek. Od října ho můžeme vídat i v úplně jiné poloze, v Podivném případu se psem hraje patnáctiletého kluka, který trpí poruchou autistického spektra. Hned poté nazkoušel postavu Gabriela Lawa v nesmírně zajímavé inscenaci Až ustane déšť. Myslím, že tyto poslední hry by si naši diváci neměli nechat ujít, uvidí nejen Pepu, ale i ostatní herce v nevšedních a zajímavých hereckých polohách.

Eliška Lásková, donedávna ještě Dohnalová, nastoupila do našeho divadla tuto sezónu, rozhodně v něm však není nováčkem. Už jako holčička zde začínala v menších rolích, pamatuji si ji ze Šumaře na střeše, který měl premiéru před osmnácti lety! Po studiu na pražské Vyšší odborné škole herecké nastoupila do angažmá v Divadle A. Dvořáka v Příbrami, v našem divadle působila i před svým nedávným nástupem do angažmá, upozornila na sebe v komedii Hoří, má panenko! a především jako mladičká Eliševa v Mikve. Teď se na ni práce jenom hrne – skočila do rozjetého vlaku a přezkoušela za Janu Ondruškovou několik rolí – hraje v Krásce a zvířeti, Normálním debilovi, Opory společnosti už měly derniéru. Pěknou roli získala v Podivném případu se psem. A chystají se další…

A co dál je společné pro Janku, Pepu a Elišku? Láska k cestování. Janka má cesty téměř v popisu práce, jak jinak stihnout tolik hostování v divadlech po celé republice? Spoustu času tráví ve vlaku. Na Facebooku často čtu její mimořádně vtipné železniční historky, které se zdají být humorné, všichni ale víme, že v danou chvíli bychom nechtěli být na Janině místě. Janku však lákají nejen cesty za divadlem, ale i za dobrodružstvím. Jezdí často do Londýna, kde vidí spoustu muzikálů. Překonala oceán a navštívila New York! Co všechno tam viděla či co ji nejvíce láká, o tom všem nám bude ráda povídat.

A Láskovi? Taky byli v Americe! Podnikli velkou cestu, ze které nám také podají zprávu. Eliška mě pobavila, když v jednom rozhovoru říkala, že ji baví jezdit na longboardu, paddleboardu. Sice nevím, co to je, ale třeba je to taky dobré na povyražení a cestování. Nebo motorky, které s Pepou milují. Tak či tak, ráda se nechám poučit o zamilovaných destinacích a cílech mých hostů. Pozvou nás do divadla, do ciziny, do přírody i dalekých měst a já věřím, že nudit se rozhodně nebudeme.
Jana Uherová

Janka Ryšánek Schmiedtová