VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
1. září 2023

Filmové léto Jana Musila

Jan Musil v pozici filmového režiséra. Foto Petr Šedivý
Prvních 13 srpnových dnů strávil JAN MUSIL v Pardubicích. Nebyl zde ale na dovolené ani se nepřipravoval na některou z nových divadelních rolí, natáčel tu svůj první celovečerní film s pracovním názvem Ovce žerou první. A aby nedošlo k mýlce, Honza ve filmu nehraje, stál za kamerou v pozici režiséra, koproducenta a současně i autora scénáře.

Tématem komedie, vznikající s produkční společností TroyHorse Film, je působení takzvaných motivačních koučů. „Trochu si hrajeme s motivačními hesly, kterých je teď kolem nás hrozně moc. Jsou na oblečení, na značkách, třeba: Jdi do toho! Dávej víc! Neměj plán B! Přišlo nám zajímavé, že ta hesla sama o sobě nejsou špatná, ale jedná se o nástroj, který když se špatně použije, může být zneužit jako jistý druh manipulace. Je zarážející, kolik mladých lidí na internetu jako motivátor vystupuje. Mladému klukovi je dvaadvacet let a tvrdí vám, že ví, jak máte vydělat miliardu. V životě nepracoval, nikdy neměl firmu a zaměstnance, ale přesně ví, jak vám poradit. Takových se v poslední době vyrojilo hodně,“ říká Honza a dále upozorňuje: „Nechceme si dělat legraci z lidí, kteří něco dokázali, ale z těch, kteří svůj byznys vybudovali na všeobecných poučkách o životě.“

Scénář psal pět let, za tu dobu zhlédl stovky videí, přečetl množství motivačních knih a navštívil i několik přednášek, které ve výsledku trochu připomínaly sektu. „Prvotní motivace jsou vlastně už v bibli. Třeba tluč a bude ti otevřeno nebo pros a bude ti odpuštěno, to jsou vlastně první motivační výzvy. Současní motivátoři to jen recyklují a navzájem se vykrádají,“ uvádí Honza.

Hlavní postavou filmu je Dušan, který pracuje v minizoo. Svou pozici chce však změnit, proto píše scénář, s nímž by se rád prosadil, což se mu ale nedaří, stejně jako v milostném životě. Své problémy nakonec řeší velmi netradičně, až nelegálně na základě špatně pochopených rad několika manipulátorů. V hlavní roli diváci uvidí Michala Balcara, dále hrají Kryštof Bartoš, Jan Dolanský, Alena Doláková, Eva Leinweberová nebo Gabriela Mikulková. Z herců Východočeského divadla se ve filmu objeví Jindra Janoušková, Karolína Šafránková, Jiří Kalužný, Ludmila Mecerodová nebo Lída Vlášková.

Filmaři v Pardubicích natáčeli například v Pohádkové zahradě na Vinici, v soukromém bytě v Dašické ulici, v pardubické nemocnici, ve společnosti Enteria a samozřejmě i ve Východočeském divadle, které zapůjčilo velkou část kostýmů a kde měli filmaři významné technické a materiální zázemí.

Nízkorozpočtový film vzniká především díky nadšení tvůrců a podpoře z regionu, do které se zapojil i Pardubický kraj. Podle producenta Davida Kopeckého by se měl v kinech objevit příští rok a premiéra se uskuteční kde jinde než v Pardubicích.
Radek Smetana

Natáčení v hledišti Městského divadla. Foto Petr Šedivý
Ve filmu se objeví i Jindra Janoušková. Foto Petr Šedivý
Michal Balcar. Foto Petr Šedivý
Alena Doláková. Foto Petr Šedivý
Lukáš Kratochvíl za kamerou. Foto Petr Šedivý
Jan Dolanský. Foto Petr Šedivý
Práce s komparzem. Foto Petr Šedivý
Jan Dolanský a Michal Balcar. Foto Petr Šedivý