VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
24. únor 2014

Jan Musil dnes představí svůj dramatický debut

V lednu 2012 Východočeské divadlo otevřelo tvůrčí platformu s názvem Herecká dílna, cyklus určený k realizaci nápadů členů uměleckého souboru divadla. „Slouží tedy především k rozvoji ansámblu, neboť si zde herci mohou vyzkoušet i „role“, které bychom u nich třeba ani nečekali, a tím nemyslím jen role herecké. Takto jako první vzniklo scénické čtení McDonaghovy hry Mrzák inishmaanský, projekt, který vyrostl díky iniciativě Ladislava Špinera a jeho přátel,“ upřesňuje dramaturg Zdeněk Janál.

Pomyslnou štafetu letos přebírají herci Jan MusilMiloslav Tichý, který sice již členem souboru Východočeského divadla není, ale stále zde hostuje v inscenacích Pokusní králíci, Sen noci svatojánské a Zpívání v dešti.

Jan Musil se vedle herectví začal věnovat psaní scénářů i divadelních her. V rámci Herecké dílny se proto objeví v roli dramatika, diváci uvidí jeho prvotinu s názvem Svět v parku. Pro druhého z tandemu – Miloslava Tichého – to zase bude debut v roli režiséra. Svět v parku je komorní hrou pro dvě herečky, postavy Dagmar a Jany ztvární Lída VláškováPetra Tenorová.

„Dagmar a Jana se potkají jednoho dne v parku na lavičce a začnou se zajímat nejen o sebe navzájem, ale také o partnera té druhé. Mimořádně zvláštní ovšem je, že jejich partneři jsou pro tu druhou, tak jako pro diváka, imaginární a každá vidí jen toho svého. Z toho vyplyne několik prazvláštních situací a my můžeme postupně zkoumat, jak to s těmi jejich partnery je doopravdy,“ prozrazuje Zdeněk Janál.

Premiéra tragikomedie balancující na hraně reality a imaginace se uskuteční v pondělí 24. února na Malé scéně ve dvoře.
Radek Smetana

Míla Tichý s Honzou Musilem spolu hrají v muzikálu Zpívání v dešti (na fotografii s Pepou Pejchalem), foto Michal Klíma