VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
7. duben 2016

Romana s Lexou poprvé v kanadském Sexy prádle

Na Malé scéně ve dvoře vrcholí přípravy vztahové komedie Sexy prádlo, která zde poprvé pobaví diváky v sobotu 9. dubna. Hru kanadské autorky Michele Riml nastudoval režisér Adam Doležal, jenž ji u nás uvedl již před dvěma lety v podobě jednorázového scénického čtení v rámci cyklu INprojekty (Malé inscenační projekty světových novinek).

„Hru mi tehdy poslal dramaturg Zdeněk Janál společně s dvěma dalšími tituly, ze kterých jsem mohl vybírat. Sexy prádlo se mi hned od začátku líbilo nejvíc. Text se mi četl takřka sám. Vzal jsem si ho do pelechu, za hodinku jsem ho měl přečtený, nahlas jsem se u toho smál a na konci jsem se dokonce i dojal. Navíc jsem se tam poznal, což si myslím, že je veliká přednost této hry – řeší věci, které každý z nás velmi dobře zná, nebo třeba už i zažil, a přitom je jedno, jestli je mu dvacet nebo padesát a jestli je muž nebo žena,“ říká režisér Adam Doležal.

Výchozí zápletku nastiňuje dramaturgyně současného uvedení Anna Hlaváčková: „Alice a Henry spolu žijí už pětadvacet let. Jejich děti odešly na studia a oni se ocitli v situaci, kterou zná mnoho párů: jiskra v jejich manželském krbu skomírá. Alice se s tím ale nechce smířit, a proto zakoupí knihu Sex pro trumbery a naplánuje romantický víkend v luxusním hotelu.“

V inscenaci budou partneřit Romana ChvalováAlexandr Postler, kteří spoluúčinkovali už ve zmiňovaném inscenovaném čtení. „Romana a Lexa jsou herci, kteří přesně vědí, o čem hrát. Výhodou je, že mají větší životní zkušenosti než já, takže mi v mnohém mohli i poradit. Samozřejmě pro ně bylo náročné naučit se tolik textu, ale oba jsou velmi pracovití a také velmi tvořiví, což vítám, protože herce vnímám v rámci tvůrčího týmu jako nejdůležitější složku,“ dodává Adam Doležal.

Autorka Michele Riml (* 1967) žije ve Vancouveru, kde měla premiéru většina jejích her. Komedie Sexy prádlo byla poprvé uvedena na kanadském festivalu Vancouver Fringe v roce 2002 a následně inscenována v několika evropských zemích, v USA nebo např. na Novém Zélandu. Česká premiéra proběhla v pražském divadle Studio DVA v roce 2014 pod názvem Sex pro pokročilé s Janou Krausovou a Karlem Rodenem. Sexy prádlo má i své pokračování – komedii Vzhůru do divočiny!

Radek Smetana

Alexandr Postler a Romana Chvalová v Sexy prádle, foto Jan Faukner