VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
23. listopad 2023

LAIK uvede pohádku O dvanácti měsíčkách

Starší členové Mladého divadelního studia LAIK, působícího od roku 2013 při Východočeském divadle, v září uvedli autorskou hru Přestupní stanice: Strach a v neděli 26. listopadu čeká premiéra také jejich mladší kolegy, kteří poprvé nastudovali pohádkový muzikál! Dětské publikum se může těšit na úpravu pohádky Boženy Němcové O dvanácti měsíčkách, kterou pro náš soubor začínajících herců napsala jeho dramaturgyně Kristýna Plešková.

„Pohádka O dvanácti měsíčkách vypráví příběh o ubohé Marušce, která žije se svou macechou a nevlastní sestrou Holenou. Jednoho dne se rozmazlená Holena rozhodne, že se chce Marušky zbavit, a tak ji společně s macechou v zimě vyženou pro fialky. Marušku ale potká velké štěstí a při hledání fialek se náhodou setká s dvanácti kouzelnými měsíčky, kteří jí s jejím trápením pomohou,“ připomíná známou pohádku Kristýna Plešková.

Inscenaci se svými svěřenci opět režíruje vedoucí Studia LAIK Zdeněk Rumpík: „Najít v dnešní době pohádku, která by bavila malé diváky, není vůbec jednoduché. Klasické pohádky už děti tolik nezajímají, a proto je musíme často upravovat. Tentokrát jsme se s Kristýnou domluvili, že vytvoříme náš první pohádkový muzikál. Kristýna spojila tvůrčí síly s muzikantem Radkem Škeříkem a společně pro naše děti připravili opravdu povedený text a krásné písně. Pro naše mladší členy je to skutečně velká výzva, protože je to jejich první setkání s muzikálem, ale je vidět, že je tento žánr velmi oslovil a písničky i práce s nimi spojená je velmi baví.“

Hlavní roli Marušky ztvárňuje jedna z nejmladších členek souboru Anna Počepická, která už však hrála i v inscenaci VČD Žítkovské bohyně. „Maruška je hodná a laskavá. Nejvíc mě na celé roli baví to, že jsem poprvé hlavní hrdinka. Do teď jsem hrála jen malé role a teď budu poprvé ve velké roli. Nejvíc se bojím, že zapomenu text nebo ho někde popletu. Taky se bojím, abych uzpívala všechny písničky a na žádnou nezapomněla. Ale jinak mě to moc baví,“ svěřila se na jedné ze zkoušek Anička Počepická.

Slavnostní premiéra se uskuteční 26. listopadu od 15 hodin na Malé scéně ve dvoře, nejbližší repríza pak 3. prosince rovněž od 15 hodin.
Radek Smetana

Zdeněk Rumpík s Vendelínem Výborným, Annou Počepickou a Nikolou Němcovou na zkoušce nové pohádky Studia LAIK, foto Jiří Sejkora