VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
28. leden 2021

Lákadla Kunětické hory

Současná situace nám bohužel stále neumožňuje hrát uvnitř Městského divadla, na Malé scéně ve dvoře ani v Poediu v klubu, naštěstí nám ale nebrání ve zkoušení a přípravě novinek do repertoáru, natož v plánech na letošní hraní na vyhlídce Kunětické hory. V amfiteátru na hradní vyhlídce se letos „zabydlíme“ na delší dobu, než bývá zvykem, protože bychom chtěli divákům (ale i sami sobě) vynahradit předlouhou covidovou pauzu – chystáme se hrát nejen v květnu a červnu, ale také částečně v červenci a srpnu. Pevně věříme, že před prázdninami již bude epidemiologická situace stabilizovaná. A i kdyby ne, představení se konají pod širým nebem na čerstvém vzduchu, což minimalizuje jakákoli rizika.

Vstupenky na vybraná plenérová představení budou v prodeji od pondělí 1. února, prodej bude prozatím probíhat online ZDE. Po otevření kanceláře předprodeje vstupenek pak samozřejmě i osobně.
 

V magickém prostoru Kunětické hory po roční pauze znovu uvedeme výpravnou pohádkovou inscenaci pro celou rodinu podle kultovního českého filmu TŘI VETERÁNI, kterou zde nastudoval režisér Petr Novotný, jenž titulní role svěřil Tomáši Lněničkovi, Martinu Mejzlíkovi a Alexandru Postlerovi. Zábavný příběh tří vysloužilých vojáků, kteří se zapletou do světa kouzel a jejich povahy a pocit moci je svedou proti sobě, vznikl na motivy pohádky z knihy Fimfárum Jana Wericha. Na filmové plátno ho přenesl režisér Oldřich Lipský, jenž napsal scénář spolu se Zdeňkem Svěrákem. Nesmrtelnou hudbu složil Jaroslav Uhlíř. Kdo by neznal jeho písničku „Není nutno…“, že? Reprízy na Kunětické hoře jsou naplánovány na 21., 22., 23., 28., 29. a 30. května a 11. a 12. června.

Letošní novinka na Kunětické hoře jistě potěší všechny milovníky českých muzikálů, na hrad se po dvaceti letech navrátí divadelní evergreen podle stejnojmenného filmu Zdeňka Podskalského NOC NA KARLŠTEJNĚ – jistě si řada z vás ještě vzpomíná na zdejší verzi s Radoslavem Brzobohatým v roli Karla IV., která tehdy lámala rekordy v divácké návštěvnosti. Na její úspěch se pokusí navázat nové zpracování slavného muzikálu, které připravuje režisér Petr Novotný (premiéra se měla konat už v listopadu v Městském divadle, koronavirus ji však přesunul až na léto). Hlavní role nesmrtelného příběhu o tom, že láska je silnější než příkaz krále, tentokrát nastudují hostující Petr Štěpánek a Martina Sikorová. A chybět samozřejmě nebudou nestárnoucí hity z pera Karla Svobody a Jiřího Štaidla jako Lásko má, já stůňu, Do věží, Hoja hoj, Když mám tekutou révu a další. Slavnostní premiéry by se na Kunětické hoře měly uskutečnit o víkendu 26. a 27. června s následnými reprízami 1., 2., 3. a 4. července.

Pokud bude o Noc na Karlštejně a Tři veterány na Kunětické hoře zájem, máme připraveny ještě další termíny, které budou uvolněny do prodeje později.
Radek Smetana

V PRODEJI JSOU JIŽ I PŘIDANÉ TERMÍNY 5., 8., 9. a 10. července - ZDE.