VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
20. leden 2020

Mladí členové SPOLEČENSTVA VLASTNÍKŮ

Tomáš Lněnička, Karolína Šafránková, Ondřej Král a Alexandr Postler ve Společenstvu vlastníků, foto Jan Faukner
V rolích novomanželů Bernáškových v komedii Jiřího Havelky ze schůze SVJ, kterou jsme na konci října uvedli v Městském divadle, se pardubickým divákům představili FILIP MÜLLER v alternaci s ONDŘEJEM KRÁLEM, jehož jste nedávno také mohli vidět na Malé scéně ve scénickém čtení hry Magic Afternoon, a v roli jejich novomanželky KAROLÍNA ŠAFRÁNKOVÁ, která už ztvárnila v Poediu partnerku Jiřího Ortena Věru a nyní zkouší postavu mladé Alžběty v připravované hře Audience u královny.


Jak se cítíte ve společenstvu pardubických vesměs zkušenějších kolegů?
ONDRA:
Vždy je skvělé, když můžete být součástí kolektivu, který vám svými hojnými divadelními zkušenostmi postaví výzvu. Zároveň se nám dostalo velmi přátelského přijetí, a tak jsem vděčný, že mohu být součástí.
FILIP: Já mám pardubické divadlo strašně moc rád, jezdím sem často na představení a stát tady na těch prknech je úžasné. Myslím si, že celé zkoušení jsme si všichni užili, i když to nebylo vůbec jednoduché. Všichni kolegové jsou super!
KAROLÍNA: Je pro mě velká čest setkat se na jevišti s takovými kapacitami. Vždycky jsem sem do divadla ráda jezdila a nemyslela jsem si, že se mi vyplní přání si tady i zahrát.

A jak se cítíte ve Společenstvu vlastníků?
ONDRA:
Jakožto pan Bernášek si dodávám kuráž skrze křížek na krku ve spojení s blízkostí paní Bernáškové.
FILIP: V ohrožení. (smích)
KAROLÍNA: Pro mě bylo zkoušení neskutečně zábavné, a navíc úplně nové. Je úžasné, že tam všichni musíme být pořád spolu.

Máte nějaký zážitek nebo postřeh ze společenství vlastníků ve svém bydlišti?
KAROLÍNA:
Můj dědeček je předsedou SVJ a z jeho vyprávění vím, že to funguje úplně stejně jako v naší komedii, akorát to nebývá taková legrace, protože se to musí brát naprosto vážně a někdy je to skoro horor.
FILIP: Já jsem doposud vždycky žil v rodinném domě nebo v podnájmu, takže se mi tyto schůze naštěstí zatím vyhýbají.
ONDRA: Od svých rodičů vím, že je to většinou sněm jen pro ty nejodvážnější.

Pánové, až přijde čas, půjdete se svou partnerkou k porodu jako pan Zahrádka z naší komedie?
ONDRA:
Ano, shodou okolností to bude brzy, už na jaře.
FILIP: Ondru už to čeká, tak nemůže odpovědět jinak, protože to jeho partnerka třeba bude číst. (smích) Já tyhle věci zatím řešit nemusím. A tím pádem zatím nevím. A jsem hrozně rád, že to zatím nemusím řešit.

Karolínu u nás čeká co nevidět další role. Jak se těšíš na jedenáctiletou Alžbětu ve hře Audience u královny?
KAROLÍNA:
Těším se strašně moc. Nehorázně, nepopsatelně. Audienci jsem si přečetla, moc se mi líbí, miluju klasickou činohru. A splnil se mi tím sen, celé dětství jsem si přála být královnou nebo přinejmenším princeznou (smích) a divadlo mi tímhle způsobem může plnit i tyhle sny.
Jana Pithartová


Filip Müller a Karolína Šafránková jako novomanželé Bernáškovi, foto Jan Faukner