VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
21. březen 2024

Noc divadel 2024

Je to celkem nedávno, co se uskutečnila NOC DIVADEL, a už se chystá další! Jako bychom se ocitli v nějaké časové smyčce. Ale je to jinak – Divadelní ústav, který tuto akci organizačně zaštiťuje oznámil, že od roku 2024 se tato výjimečná akce bude konat v rámci oslav Mezinárodního dne divadla, tentokrát to tedy bude v sobotu 23. března. V 18 hodin se otevřou brány divadla, kde přivítáme diváky, kteří chtějí zažít tak trochu jiný divadelní večer.

Po zkušenostech z posledních let jsme usoudili, že největší zájem diváků je o prohlídku divadla. Lidé chtějí nahlédnout do zákulisí, postát si na jevišti, podívat se za horizont, nakouknout do propadla, sledovat točnu ze suterénu, zkontrolovat sklad kulis, přivonět si k vypraným kostýmům, dotknout se paruk, vlásenek a rekvizit, vyšplhat na lávku nad jevištěm, vstoupit ho hereckých šaten, poskočit si na baletním sále, prohlédnout si knihovnu plnou divadelních textů… Zkrátka a dobře – chtějí na chvíli nakouknout pod naši divadelní pokličku. Ale já jim rozumím – divadlo je velmi magický, až tajemný prostor s mnoha zákoutími, které na nově příchozího zvláštně působí. Já sama zažívám totéž, když jsem v jiném divadle a mám se ze zákulisí přesunout do hlediště. Zkratky jsou nepřehledné, obvykle se ztratím. A vidím různě postávat připravené rekvizitáře, garderobiérky, herce, opakující si text, hasiče… Pořád mě to fascinuje. I to, že každé divadlo má svou nezaměnitelnou vůni. No a jakou má to naše, to si můžou návštěvníci zkusit vychutnat právě při chystané Noci divadel. Zájemce rozdělíme do tří skupin, aby měli na všechno dost času a v klidu si vychutnali prohlídku divadla.

Jsou však i tací, kteří si chtějí divadlo užít jinak, chtějí na vlastní kůži zkusit na chvíli být hercem. V listopadu se nám osvědčila spolupráce s divadelními lektorkami Kateřinou Dojčánovou, Barborou LohniskouKristýnou Mlatečkovou, které s diváky intenzivně pracovaly na baletním sále. Tentokrát pro tyto účely uvolníme jeviště Městského divadla a nabídneme velmi zajímavý herecký workshop, při němž není důležitý výsledek, ale cesta.

Jestli patříte ke zvědavcům nebo je ve vás skrytý herecký talent, jste to právě vy, na koho v rámci Noci divadel čekáme. Přijďte si užít chvíle, kdy bude divadlo patřit jenom vám! Vstupenky za symbolických 50 Kč k prodeji ZDE.
Jana Uherová

Zábavný divadelní workshop v rámci loňské Noci divadel, tentokrát se už ale uskuteční na jevišti Městského divadla, foto Luboš Jeníček