VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
4. listopad 2015

Noční divadlo naruby!

Východočeské divadlo, stejně jako většina českých a moravských divadelních scén, se i letos rozhodlo zapojit do projektu NOC DIVADEL, jehož koordinátorem je Institut umění – Divadelní ústav. Sobota 21. listopadu se tak opět stane dnem otevřených večerních či nočních divadel a jedinečných zážitků.

Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, který se od roku 2008 vždy třetí listopadovou sobotu snaží netradiční formou prezentovat divadlo. Česká divadla se k této jedinečné celoevropské akci připojila až v roce 2013, ale hned následující rok se česká část Noci divadel svým rozsahem a bohatým programem stala největší divadelní událostí v rámci zúčastněných států, do níž se zapojilo 130 českých a moravských souborů a divadel s 50 000 diváky ve 29 městech.

Účastníky Noci divadel 2015 čekají představení pro děti i pro dospělé, autorská čtení, workshopy a semináře, koncerty, projekce filmů a inscenací či prohlídky zákulisí. Podrobnější informace o programu naleznete na webových stránkách www.nocdivadel.cz.

Co pro letošní ročník Noci divadel přichystalo Východočeské divadlo, prozrazuje dramaturgyně Jana Uherová: „Noci divadel bude předcházet představení Limonádový Joe. Od 21.00 hodin pak bude pro diváky, kteří přišli zažít divadlo jinak, připravena celá řada akcí. Po besedě s herci se diváci rozdělí do několika skupin, v nichž nazkouší krátké sekvence ze zmíněné hry. Role se však otočí – diváci se stanou herci a herci Ladislav Špiner, Petr Borovec, Jindra Janoušková, Lída Vlášková, Martina Sikorová, Jana Ondrušková a Zdeněk Rumpík se na chvíli změní na režiséry. Na baletním sále Monika Němcová a Jiří Kovárník se zájemci secvičí i jednu z choreografií z Limonádníka. Na přípravu budou mít všichni zhruba 50 minut. Poté se všechny skupiny i diváci, kteří se aktivně nezapojili do zkoušení a jenom se dívali, sejdou v hledišti a na jevišti budou předvedeny nastudované ukázky. Návštěvníci divadla, kteří nebudou mít zájem o tento druh zábavy, se budou moci účastnit komentovaných prohlídek divadla spolu s ředitelem divadla Petrem Dohnalem nebo se mnou. V průběhu večera/noci se diváci budou moci také vyfotit se svými hereckými idoly nebo s rekvizitami a v kostýmech z různých inscenací. Předpokládaný konec výjimečného prodlouženého večera bude asi kolem 23.30 hodin.“

Přijďte si společně s námi užít noční Divadlo naruby, vstupenky jsou v prodeji za symbolických 30 Kč!
Radek Smetana


Prkna, která znamenají svět, budou během Noci divadel výjimečně patřit jen vám, foto J. Sejkora
Pokud nebudete chtít hrát, můžete nahlédnout do zákulisí divadla, foto J. Sejkora
Herci-amatéři budou samozřejmě zkoušet i v divadelní zkušebně, foto J. Sejkora
Na památku se budete moci nechat zvěčnit v divadelním kostýmu, foto J. Sejkora