VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
12. únor 2014

O víkendu uvedeme premiéry komedie Rozbitý džbán

Necelých čtrnáct dní po skončení XIV. ročníku GRAND Festivalu smíchu přichází pořádající Východočeské divadlo s adeptem do dalšího ročníku divadelní přehlídky nejlepších komedií českých profesionálních divadel. O víkendu 15. a 16. června se na velkém jevišti Městského divadla uskuteční premiéry satirické komedie Heinricha von Kleista Rozbitý džbán, kterou v Pardubicích debutuje režisér Vít Vencl.

„Rozbitý džbán patří k hrám, které mohou výrazně rezonovat se současnou společensko-politickou situací v naší zemi. Zároveň však není jen kritickou sondou, neboť se zabývá i mnohem podstatnějšími životními otázkami, míří hlouběji k lidskému životu a odkrývá jak pozitivní, tak ty temnější stránky lidských vlastností,“ konstatuje dramaturg Zdeněk Janál a dále přibližuje dějovou linku: „Diváci se mohou těšit na jedno opravdu povedené soudní přelíčení, jež spustí žaloba na neznámého pachatele, který rozbil džbán a ohrozil pověst počestné dívky. Soudce Adam má hledat viníka, ale místo toho se naopak vší silou snaží zakrýt všechny stopy a pravého pachatele neodhalit.“

Zhýralého soudce ztvární Zdeněk Rumpík, radu Waltera, který přijede na nečekanou kontrolu, Petr Dohnal, a Martu Rullovou, která žaluje toho, kdo jí rozbil džbán, Jindra Janoušková. V dalších rolích se objeví Zdena Bittlová, Petra Tenorová, Romana Chvalová, Ludmila Mecerodová, Radek Žák, Petr Borovec, Pavel Novotný, Jan Musil nebo hostující Alexander Andrejs.

Režisér Vít Vencl se s Keistovou komedií nesetkává poprvé, před deseti lety ji už nazkoušel v Mostě. Pro tehdejší inscenaci původně veršovaný text přepsal do prozaické podoby, nyní se však rozhodl pětistopý jambický verš zachovat. „Tehdy na vině byla jenom moje nedůvěra k možnostem a síle textu. Myslel jsem si, že je potřeba hře pomoct, aby byla divákům přijatelnější. Dnes už o Kleistově textu nepochybuji, zjistil jsem, že verš jí naopak prospívá,“ říká Vít Vencl, který nepochybuje o aktuálnosti hry: „Obraz zkorumpovaného soudce nebyl bohužel nikdy tak aktuální jako dnes. Někdy současnost vrhne na staré hry takové světlo, až se nám zdá, jako by je jejich autor musel psát se znalostí naší doby. Rozbitý džbán se nám dokonce jevil natolik aktuální, že jsme necítili potřebu ho nijak výrazně aktualizovat. Je natolik současný, že nepotřebuje ani historický kabát ani šaty střižené podle poslední módy.“

Originální scénu pro pardubickou inscenaci připravil Michal Syrový, kostýmy navrhla Dana Hávová a hudba je z dílny Tomáše Alferiho.

Před sobotní premiérou komedie o udržení se u moci za každou cenu se ve foyer uskuteční vernisáž výstavy Jaroslava Jebavého s názvem Variace na jedno téma.
Radek Smetana

Petr Dohnal, Zdeněk Rumpík a Petr Borovec, foto Jan Faukner