VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
27. květen 2015

Dagmar Novotná on-line

Na internetovém kulturním portále www.scena.cz se již několik let pravidelně pořádají NetHovory – živé online rozhovory s různými osobnostmi z prostředí divadla. V květnu proběhl už 700. díl, jehož se účastnila operní diva Dagmar Pecková. Ve středu 10. června v 17.00 hodin se do pomyslného „křesla pro hosta“ za počítač usadí další Dagmar, která umí zpívat – členka pardubického souboru DAGMAR NOVOTNÁ. Její kvality letos ocenilo i kolegium Cen Thálie, které ji zařadilo do širší nominace na Cenu Thálie 2014 za mimořádný jevištní výkon v operetě, muzikálu či ostatních hudebně-dramatických žánrech, a to za ztvárnění role Fräulein Schneider v muzikálu Cabaret.

Dáša nastoupila do Východočeského divadla v roce 1986, za těch bezmála třicet let v jednom angažmá zde odehrála nespočet velkých i menších rolí, z nichž připomeňme alespoň Denisu v Mam’zelle Nitouche (1987), Kristinu ve Věci Makropulos (1988), Agnes v komorním dramatu Agnus Dei (1989), Elvíru v Muži jménem Juan po boku Miroslava Horníčka (1993), Paní de Tourvel v Nebezpečných vztazích (1996), titulní hrdinku v Zavraždění svaté Celestiny (1997) či Madam Šubrtovou v Bláznivých nůžkách (2007). Svůj altový hlas vymykající se činohereckému zpěvnímu standardu osvědčila jako Dolly Leviová v muzikálu Hello, Dolly! (1998), Jeanette v Donaha! (2005), Smrt v Malovaném na skle (2006), Máma Morton v Chicagu (2009) či nedávno jako Sestra Mary Huberta v Jeptiškách (2013) a již zmiňovaná Fräulein Schneider v Cabaretu (2014).
S manželem Pavlem Novotným (bývalým dlouholetým členem souboru VČD) mají syna Tomáše, který se rovněž úspěšně věnuje divadlu.

Tolik snad jen na úvod, dále je to už pouze na vás. Stačí se na stránkách www.scena.cz proklikat k NetHovorům a zanechat svou otázku, nebo si počkat na středu 10. června a ptát se přímo. Je to snadné…
Radek Smetana
Dagmar Novotná s dramatičkou Lenkou Lagronovou po premiéře hry Po pláči smích, foto Jiří Sejkora