VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
6. duben 2020

Petr Dohnal o současné situaci v divadle

Rozhovor s ředitelem divadla Petrem Dohnalem pro divadelní server i-divadlo.cz, v němž blíže představuje současný stav v divadelním zákulisí a plány do budoucna…

Jak momentálně vypadají vaše pracovní dny? Co všechno nyní musí divadelní ředitel řešit?
Po vyhlášení nouzového stavu jsem se rozhodl ukončit práci na připravované premiéře komedie Sherlock v nesnázích, téměř utlumit veškeré další činnosti divadla a hned od pondělí jsme začali šít roušky pro městskou polici, obvodní lékaře, některá nemocniční oddělení a sociální služby. Dámy v krejčovně a jejich další výpomoci do dnešního dne ušily přes 4 000 roušek, kterými jsme pokrývali nejpalčivější potřeby ve městě. Stal jsem se v této době koordinátorem distribuce roušek, a protože požadavky mnohonásobně převyšovaly naše možnosti, nebylo úplně jednoduché, koho upřednostnit. Snažil jsem se svými kontakty zajistit co nejvíce vhodného materiálu, takže se ze mě stal i nákupčí.
Většinu času jsem pak trávil dokončováním restů a přemýšlením nad variantami, co a kdy budeme dělat dál. Nakonec jsem došel pouze ke stanovení zlomových bodů, kdy budeme muset určité projekty zrušit anebo přesunout na přespříští sezóny. Mou strategií je kontinuální pokračování v naplánované práci. Nic nechci posouvat dál, a tím likvidovat již domluvené nebo rozpracované projekty. Jakmile to bude možné, začneme pracovat na tom, co budeme schopni ve zbylém čase sezóny dokončit. Například, pokud nebudeme moci do Velikonoc začít zkoušet kabaret U Hitlerů v kuchyni, budeme bohužel nuceni tento projekt přesunout do přespříští sezóny.
Další část mé kapacity je věnována řešení ekonomické situace divadla. Jsem členem výboru Asociace profesionálních divadel a tam s kolegy řediteli pracujeme na tom, jak společně řešit nastalou situaci ve mzdových otázkách a jak sehnat pro divadla co nejvíce prostředků na jejich provoz a krytí ztrát. S kolegy dramaturgy a herci chystáme projekt interaktivního čtení pro školky a školy. Chceme přímo a cíleně oslovovat naše nejmladší diváky, pobavit je a přitom vést k přirozenému vnímání literatury a umění.

Uvažovali jste o možnosti začít novou divadelní sezónu už o letních prázdninách či případně na léto přesunout některé náhradní představení?
Nemyslím si, že by lidé chtěli o prázdninách chodit do divadla, věřím ale, že třeba na otevřené letní scéně na vyhlídce hradu Kunětická hora ještě v letošní sezóně hrát začneme. My na to určitě budeme připraveni.

Jakým způsobem nyní komunikujete se svými diváky a co pro ně chystáte?
S diváky si hodně dopisujeme a těší nás jejich podpora. Nevidím příliš velký smysl v nepřipravených, improvizovaných streamech, které by nás mohly v očích diváků spíš poškodit. Snažíme se jim připomínat zpřístupněním archivu nahrávek našich inscenací a otevřeme jim i digitální archiv fotografií a starých programů her. Chystáme video okénko do zákulisí, v němž budou diváci moci vidět, jak se herci musí i v období karantény připravovat, aby neztratili svou profesi a byli kdykoli schopni začít hrát. Komunikuji také s našimi sponzory, kteří se ptají, jak budou naplněny smlouvy o reklamě, a jednám i o udržení zakázek pro dílenskou výrobu kulis a kostýmů.

Jste dohodnuti na nějakých konkrétních krocích s vaším zřizovatelem po skončení nouzového stavu?
Máme štěstí, že náš zřizovatel je vůči nám velmi vstřícný, je připraven nás podržet i v této krizové době a velmi dobře s námi komunikuje. Na druhé straně očekává, že po skončení tohoto stavu, začneme okamžitě profesionálně plnit své povinnosti. My jsme připraveni a těšíme se na to.
Jiří Landa, i-divadlo.cz
 
Ředitel VČD P. Dohnal, foto J. Sejkora