VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
25. duben 2016

Poslední návštěva irského Inishmaanu

Na Malé scéně ve dvoře nás ve čtvrtek 28. dubna naposledy pobaví i dojme příběh tělesně postiženého mladíka Billyho, jenž je hlavní postavou hry Mrzák inishmaanský jednoho z nejvýznamnějších dramatiků současnosti Martina McDonagha.

Drsnou i melancholickou tragikomedii z nedostupného irského venkova o plnění snů a překračování vlastních hranic, v níž titulní roli ztvárňuje Petr Borovec, na Malou scénu uvedl Ladislav Špiner, který ji zde nejprve v roce 2012 nastudoval jako jednorázové čtení v rámci cyklu Herecká dílna a o dva roky později ji režíroval už jako plnohodnotnou inscenaci na repertoáru. Premiéra se uskutečnila 12. dubna 2014 a inscenace, která se setkala s kladným přijetím veřejnosti (i té odborné), se dočkala 34 repríz, což ji řadí do ranku úspěšných pardubických her.

Úspěch potvrzuje i zájem organizátorů mezinárodního Festivalu Martina McDonagha pořádajícího Divadla U mostu v Permu, jehož ředitel, významný ruský režisér Sergej Fedotov nás oslovil (pozdě, ale přece) s nabídkou, abychom v říjnu s naším zpracováním „Mrzáka“ na festivalu vystoupili. V současné době se v Permu scházejí festivalové přihlášky a DVD s nahrávkami McDonaghových inscenací, poté zasedne odborná komise a ke konci sezóny bychom se měli dozvědět konečný verdikt poroty.

V Pardubicích tedy již končíme, ale na podzim možná poletíme do Ruska… Což by byla definitivní, ale sladká tečka za divadelní poutí našeho Mrzáka inishmaanského.
Radek Smetana


Petr Borovec, Zdeněk Rumpík, Romana Chvalová a Ludmila Mecerodová v Mrzáku inishmaanském, foto Leoš Skokan