VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
2. listopad 2018

Studio LAIK se loučí se dvěma tituly

V listopadu čekají Mladé divadelní studio LAIK, které působí při Východočeském divadle již šestou sezónu, hned dvě derniéry. Jako první se budou loučit mladší členové studia s pohádkou KAŠPÁREK A DRAK, kterou uvádějí v komorním prostoru Malé scény ve dvoře. Druhé loučení prožije starší část souboru na velkém jevišti Městského divadla, kde naposledy odehraje hiphopovou komedii VÝLET.

Pohádka Dany Bartůňkové Kašpárek a drak, kterou se svými svěřenci nastudoval vedoucí studia Zdeněk Rumpík, pojednává o veselém a statečném Kašpárkovi, který se při svém putování po světě zatoulá do království, jemuž hrozí veliké nebezpečí – čarodějnice Karambalumpapumpa jej chce získat jen pro sebe. Jestli se Kašpárek dokáže postavit čarodějnici a zda se mu a jeho kamarádům podaří pomoci království, můžete naposledy zjistit už v neděli 4. listopadu od 16:00 hodin.

„Na Kašpárka budu vzpomínat víceméně v dobrém. Na vtipné scény na jevišti, na hromadný zpěv. Navíc se mi na Kašpárkovi líbilo, že byl veselý a vše řešil v klidu a bez stresu,“ svěřil se před blížící se derniérou představitel titulní role Tomáš Pekárek.

Druhá inscenace LAIKu, která bude mít v listopadu derniéru, je komedie Willyho Russella Výlet opět v režii Zdeňka Rumpíka. Hra s mnoha písněmi, které speciálně pro naše začínající herce složil a otextoval Daniel Fikejz s kolegyní Petrou Hesovou, je příběhem třídy dětí ze sociálně slabších vrstev. Když žáci spolu s paní učitelkou Kayovou vyrazí na výlet za město, netuší, kolik dobrodružství a problémů je mimo zdi školy čeká… Jak jejich cesta dopadne, se dozvíte v sobotu 24. listopadu od 15:30 hodin.

„Ve Výletu se mi hrálo velmi dobře. Bylo to pro mě úplně poprvé, kdy jsem hrála, tančila a zároveň i zpívala. Nejvíc mě na tom bavilo to, že jsme vlastně neustále byli všichni společně na jevišti, a to nás jako soubor ještě více stmelilo,“ řekla Dagmar Nárožná, která ve Výletu ztvárňuje postavu Carol.

Mladé divadelní studio LAIK se sice se dvěma inscenacemi rozloučí, ale rozhodně tím jejich působení nekončí. „Od prosince budeme znovu uvádět autorskou hru Ještě se potkáme, která je plná vtipných situací ze zákulisí zkoušení Shakespearovy tragédie Romeo a Julie,“ připomíná vedoucí souboru Zdeněk Rumpík a dodává: „2. prosince na Malé scéně představíme novou autorskou hru Strašidla a loupežníci – pohádku o popletených loupežnících a strašidlech, která zapomněla strašit, v níž nebude chybět humor, písničky a hádanky.“

Přijďte i vy podpořit naše herecké „podhoubí“, které si to rozhodně zaslouží. Všichni se na vás už moc těší!
Kristýna Plešková

Kašpárek a drak, foto Jiří Sejkora
Výlet, foto Jiří Sejkora