VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
18. březen 2020

Světový den divadla

Na 9. kongresu Mezinárodního divadelního ústavu, který se konal v červnu 1961 ve Vídni, navrhl předseda finského střediska Arvi Kivimaa jménem všech skandinávských divadelníků vyhlásit jeden den v roce jako Světový den divadla, jehož smyslem by bylo přimět divadelníky na jevištích i obecenstvo v sálech k zamyšlení nad posláním a úlohou divadla a vyjádřit solidaritu divadelníků celého světa.

UNESCO tuto iniciativu přijalo, stanovilo datum dne divadla na 27. březen (den zahájení přehlídky Divadlo národů v Paříži) a zařadilo jej do svého Kalendáře výročí. Od roku 1962 je pak tento svátek divadelníků slaven každý rok ve více než 100 zemích světa.

Při této příležitosti je vždy požádána některá z význačných divadelních osobností, aby se podělila o své úvahy o divadle v tzv. Mezinárodním poselství, které se překládá do více než 20 jazyků. Provolání již sepsali např. Jean Cocteau, Arthur Miller, Laurence Olivier, Eugène Ionesco, Peter Brook, Richard Burton, Edward Albee a v roce 1994 i Václav Havel. Autorem letošního poselství je význačný pákistánský dramatik Shahid Nadeem.

Svátku divadla předchází Světový den divadla pro děti a mládež, který se slaví 20. března, a Světový den loutkového divadla, jenž připadá na 21. března.
Radek Smetana

Autor letošního poselství, pákistánský dramatik Shahid Nadeem