VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
12. duben 2023

Všechny tváře lásky Konzervatoře Pardubice

Spolupráce Konzervatoře Pardubice s naším divadlem trvá už přes dvacet let. Já sama jsem někdy na přelomu tisíciletí režírovala operu Hubička s velkým orchestrem umístěným v propadle jeviště. Slušné pěvecké a herecké výkony trochu podrážela kašírovaná výprava složená z toho, co jsme našli ve fundusu kulis. Dělali jsme to všichni v podstatě zadarmo, na nic nebylo dost peněz. A také si vzpomínám na svou nezkušenost, která mě opravňovala k tomu, abych pana dirigenta požádala, jestli by nemohl jistou pasáž hrát svižněji. Dnes už samozřejmě vím, že se takové věci nedělají, že jestliže v divadle platí, že režisér má vždycky pravdu, tak v opeře je tím „bohem“ dirigent. Také mě pan dirigent upozornil, že on to hraje v požadovaném a předepsaném tempu, a jestliže mi nevychází aranžmá, musím něco dozkoušet. Ještě po letech jsem se mu omlouvala, ale poučilo mě to.

Přešlo mnoho let a já jsem se opět nechala strhnout operou, vstoupila jsem do už rozezkoušené Figarovy svatby a dovedla ji do premiéry. Následovala Rusalka opět s velkým orchestrem a s osmdesátičlenným tanečním sborem složeným z frekventantů ZUŠ Havlíčkova. Rusalka měla velký úspěch, hráli jsme ji také v Chrudimi, před absolutně vyprodaným hledištěm v Červeném Kostelci i v rámci festivalu Smetanova Litomyšl.

V současné době studuje na pardubické konzervatoři spousta velmi šikovných děvčat, která jsou považovaná za opravdové naděje, ale kluků je pramálo, v některých ročnících dokonce žádný. Když tedy vedení pěveckého oddělení uvažovalo o další divadelní příležitosti pro své studenty, nedal se vybrat prakticky žádný operní titul. Proto se projekt poskládal z nejznámějších dívčích a ženských árií a duetů. Některé studentky dostaly za úkol zahrát takzvaně kalhotkové role – tedy když dívka ztvárňuje mladého muže. V opeře je to běžná záležitost, tyto role obvykle zpívají pěvkyně s altovými či mezzosopránovými hlasy. Takže diváci budou moci slyšet slavné milostné duety z Korunovace Poppey od Claudia Monteverdiho, Hoffmannových povídek Jacquese Offenbacha či z Figarovy svatby Wolfganga Amadea Mozarta. Studentky rozehrají i několik scén z Carmen Georgese Bizeta a Mozartovy Kouzelné flétny. Roztančí se ve West Side Story od Leonarda Bernsteina. Zazpívají ukolébavky z Hubičky Bedřicha Smetany a Porgy a Bess George Gershwina. A nakonec jediný muž v obsazení přednese jednu z nejslavnějších árií vůbec – Nessun Dorma z opery Turandot Giacoma Pucciniho.

Všechny árie, duety i ostatní skladby mají společného jmenovatele – lásku. Lásku nadějnou, naplněnou i zhrzenou. Jsou o touze, vášni, ale i o lsti, jak dosáhnout svého. O ženách v nesnázích, které si umí poradit. Proto jsme projekt nazvali VŠECHNY TVÁŘE LÁSKY.

Věřím, že přichystáme zajímavý a atraktivní pěvecko-taneční večer, který může bavit všechny věkové kategorie. I studenti a žáci základních škol by se mohli nenásilnou formou seznámit s těmi nejslavnějšími mistrovskými kusy, které opera nabízí. Premiéry se uskuteční 16. a 17. dubna na Malé scéně ve dvoře. Už teď se všichni moc těšíme!
Jana Uherová, režisérka projektu Všechny tváře lásky


V loňském roce konzervatoristé nastudovali Dvořákovu Rusalku, foto Jiří Sejkora