VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
20. listopad 2015

Politika v kritickém divadelním hledáčku

Na levém břehu Temže přímo ve středu města Londýna stojí Westminsterský palác (Houses of Parliament), budova, ve které sídlí Sněmovna Lordů (House of Lords) a Dolní sněmovna (House of Commons). Ačkoliv je Velká Británie kolébkou demokracie a její parlament jako čelní státní orgán sídlí v nesmírně reprezentativní budově, která vzbuzuje úctu, představitelé moci se neubrání zesměšňování, ironickému nadhledu a zpochybňování kompetencí. Literatura, film, televize i divadlo si „berou na paškál“ úředníky, ministry, lordy, ba i samotnou královnu a ostatní členy královské rodiny. Totéž dělá také kultovní seriál Jistě, pane ministře v BBC, a i když jeho premiéra proběhla už před třiceti lety, mnohé z toho, z čeho si dělá legraci, je aktuální dodnes. Spousta těch zákulisních pletich, intrik a malérů jeho hrdinů nám bude připadat důvěrně známá a bude se nám zdát, že autoři museli čerpat inspiraci někde úplně jinde než za kanálem La Manche. Jistě, pane ministře (Yes Minister) má 22 dílů, volně na ně navazuje šestnáctidílné pokračování s názvem Jistě, pane premiére (Yes Prime Minister). Autory tohoto komediálního seriálu jsou Antony Jay a Jonathan Lynn, který v rozhovorech přiznává, že stálá aktuálnost seriálu spočívá v tom, že se při ohlédnutí do minulosti nic kolem nás podstatně nezměnilo. Problémy politické a hospodářské jsou stále stejné, mění se jen jména a čísla.

Ministra a posléze premiéra Jima Hackera v seriálu ztělesnil Paul Eddington (1927-1995), jemuž tato role přinesla mimořádnou popularitu nejen u prostých diváků, ale i u těch, jež svým výkonem parodoval. Britská premiérka Margaret Thatcherová si pořad oblíbila natolik, že na jeho motivy dokonce napsala krátký skeč, ve kterém se po boku herců Paula Eddingtona a Nigela Hawthorna objevila na Vánoce roku 1984 na televizních obrazovkách, Paulu Eddingtonovi za jeho roli dokonce udělila Řád britského impéria. Série si však kladný ohlas našla i mezi kritikou. Třikrát vyhrála ocenění Britské televizní akademie (BAFTA) a v roce 2004 se umístila na šestém místě v hlasování o nejlepší britský sitcom všech dob. Tandem Lynn – Jay napsal a v roce 2013 realizoval další řadu seriálu s obměněným obsazením, nová verze se však nesetkala s tak příznivými ohlasy jako původní série.

Dramatizace seriálu Jistě, pane ministře, kterou pro česká divadla připravila Kristina Žantovská, měla premiéru v Divadle na Vinohradech v režii Martina Stropnického, jenž v této profesi debutoval, a s úspěchem se udržela na jevišti mnoho sezón. V současné době můžeme na repertoáru Divadla Bez zábradlí najít hru Jistě, pane premiére v režii Karla Heřmánka a Michala Pavlíka.

Režisér Petr Novotný obsadil v pardubické verzi do hlavní role Petra Dohnala, jako jeho nejbližší ministerští úředníci a partneři se objeví hostující Petr Kostka, Milan NěmecLadislav Špiner, v úloze ministrovy manželky se představí jako host Helena Plecháčková. Pracovní tým režiséra zůstává nezměněn – scénografii navrhl Ivo Žídek a kostýmy Roman Šolc. Premiéry se v Městském divadle uskuteční o víkendu 5. a 6. prosince.

Děj hry sestává ze série jednotlivých situací odehrávajících se na ministerstvu pro administrativní záležitosti, kam nastupuje mnohaletý opoziční politik Jim Hacker. Ten doufá, že do zatuchlé atmosféry byrokraticky přebujelého úřadu přinese nový vítr, jeho dychtivost ale zaskočí nejbližší spolupracovníky, především stálého tajemníka ministerstva Sira Humphreyho Applebyho. Čeští diváci, kteří sledovali britský sitcom, už asi tuší, jak se bude situace vyvíjet, co je však určitě překvapí, je neuvěřitelná aktuálnost jednotlivých situací, postupů a jednání. A ti, co dosud tento seriál v televizi neviděli, se můžou těšit na zaručeně fungující britskou hru s nefalšovaným suchým humorem.
Jana Uherová


Petr Kostka, Petr Dohnal a Milan Němec při fotografování na plakát k premiéře, foto Josef Vostárek