VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
15. říjen 2022

Z dramaturgického archivu

V naší pravidelné rubrice připomínající inscenace, které se během více než stoleté historie pardubického divadla hrály na některé z jeho scén, tentokrát vypíchneme komedii Maurice Hennequina PROLHANÁ KETTY, od jejíž premiéry uplyne 22. října už 45 let. Titulní roli ztvárnila Zdena Bittlová, která na jevišti partneřila s dalšími tehdejšími hvězdami souboru Alexejem GsöllhoferemMilanem Sandhausem. Hennequinovu divácky nejúspěšnější veselohru, která na půdorysu milostného trojúhelníku řeší problém manželského soužití, nastudoval dlouholetý režisér a ředitel VČD Zdeněk Bittl. Inscenace se na repertoáru udržela dvě sezóny a dosáhla 51 repríz, což byl v 70. letech minulého století značný úspěch (a vlastně by byl i dnes)!

O kvalitách Prolhané Ketty svědčí nejen vysoká divácká návštěvnost, ale také ohlasy odborné veřejnosti – z recenze v Záři ze 4. listopadu 1977 citujme: „Děj, hraný ve svižném tempu a se smyslem pro legraci, se v něčem liší od běžných situačních komedií, pod závojem smíchu se na scéně objevuje něco, co nutí k vážnějšímu zamyšlení. … Všichni protagonisté se udrželi nad textem, respektovali styl inscenace a bylo zřejmé, že hrají s vervou a chutí. … Inscenace je příslibem, že nadcházející sezóna VČD přinese vedle hlubších estetických zážitků také dobrou a vkusnou zábavu.“
Radek Smetana

Milan Sandhaus a Zdena Bittlová jako Jimmy Scott a Ketty Harrisonová.
Irena Poledníková coby Maggie Scottová se Zdenou Bittlovou.
Bohuslav Vagenknecht (vlásenkář VČD) a Milan Sandhaus v rolích číšníka Harryho a Jimmyho Scotta.
Alexej Gsöllhofer a Zdena Bittlová jako manželé Vilém a Ketty Harrisonovi.
Pohled na scénu Václava Mačáta s Danielou Wittochovou v roli služky Zoé a Zdeňkem Novákem (tehdejší inspicient) coby sluhou Johnem.
Ivana Bílková jako slečna Petictonová, Zdeněk Novák a Zuzana Koubová v roli Maud (později inspicientka VČD, provdaná Šebková).
Alexej Gsöllhofer a Zdena Bittlová jako manželé Vilém a Ketty Harrisonovi.