VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
27. duben 2015

Zemřel inspicient Jindřich Kratochvíl

V sobotu 25. dubna nás náhle opustil dlouholetý inspicient Východočeského divadla Pardubice Jindřich Kratochvíl, který téměř celý svůj život zasvětil divadlu, jež tolik miloval. Poslední rozloučení se uskuteční v sobotu 2. května v 10.00 hodin v kostele sv. Bartoloměje v Pardubicích.

Jindřich Kratochvíl, všemi nejen v divadle oslovovaný Kráťa, se narodil 15. srpna 1943 v Pardubicích, kde vystudoval gymnázium. Ve studiu však dále nepokračoval a ihned po maturitě v roce 1961 nastoupil jako inspicient do Východočeského divadla, jehož prkna mu byla blízká už od klukovských let, kdy zde ztvárnil několik dětských rolí.

„Začínal jsem tady v divadle jako desetiletý kluk v roce 1953 v Maryše, na jeviště mě vytáhl pan režisér Zdeněk Bittl. Ještě v té sezóně jsem hrál v Obrácení Ferdyše Pištory Pikolíka a v Tvrdohlavé ženě Jeníka. Takže i dvakrát za sezónu jsem měl premiéru. Samozřejmě, že ještě dnes bych mohl mé repliky přeříkat, ale to už není tak důležité. Pak jsem se snažil dostat na školu, ale na talentové zkoušky jsem se nedokázal připravit tak, jak si to představovali páni profesoři z přijímací komise. Poprvé v roce 1960 mi doporučili, abych si udělal dělnickou praxi, a tak jsem na rok nastoupil do Geodezie jako měřičský pomocník. Avšak ani na druhý pokus mě na školu nevzali. Prošel jsem tedy konkurzem na eléva do hradeckého divadla, kde bylo jedno volné místo, ale bohužel si to herec, který měl odejít, během prázdnin rozmyslel a v divadle zůstal. Tehdejší ředitel Pásek mi doporučil, abych šel do Mostu, kde byla elévská škola. V pardubickém divadle se však uvolnilo místo inspicienta po panu Šnelcrovi, který odešel do důchodu. Zkusil jsem tedy tuto cestu, „vyučil“ jsem se u Zdeňka Nováka – to byl vynikající inspicient a ještě lepší figurkář (herec malých rolí). Práce mě nadchla a tak jsem u této profese zůstal,“ tak vzpomínal na své začátky při oslavě padesáti let u pardubického divadla.

Východočeskému divadlu zůstal Jindřich Kratochvíl věrný až do konce svých dnů, do důchodu sice odešel v roce 2005, ale s divadlem i nadále spolupracoval ať už jako inspicient, či jako herec menších rolí. Naposledy ho diváci mohli vidět 21. dubna při derniéře hry Dvanáct rozhněvaných mužů, která byla i derniérou jeho života.

Kráťo, nikdy na Tebe nezapomeneme!
Radek Smetana

Jindřich Kratochvíl při přebírání pamětní medaile vydané ke 100. výročí založení VČD, foto M. Klíma