VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
2. únor 2016

Bez nápovědy tentokrát v moravském kroji

Na Malé scéně ve dvoře se ve čtvrtek 4. února uskuteční další díl zábavného diskusního pořadu Bez nápovědy, který připravuje a moderuje dramaturgyně GRAND Festivalu smíchu Jana Uherová. Její talk show je neformálním setkáním diváků s našimi herci a nabízí nejen povídání a vzpomínání, ale i kulinářské zážitky. Zpestřením je i netypická stolová úprava prostoru Malé scény, která evokuje komorní kavárnu, v níž se můžete na chvíli zastavit a nad sklenkou i talířkem něčeho dobrého si odpočinout od každodenního shonu.

„Další skupinou herců, které něco vnitřně spojuje a kteří budou mými únorovými hosty, jsou Jana Ondrušková, Milan Němec a Alexandr Postler. Kromě toho, že se mají rádi, což není v jakémkoliv zaměstnání vždy úplně samozřejmé, všichni jsou nějakým způsobem spjati s Moravou,“ říká Jana Uherová. 

Lexa Postler, který působí v našem divadle už přes dvacet let, absolvoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, následně byl v angažmá v divadlech v Českém Těšíně a Opavě, kde má pořád přátele. A celoživotně ho bude severní Morava, zvlášť Jeseníky, přitahovat už proto, že tam má chalupu, kterou miluje. Ano, je to daleko, není to na víkendové návštěvy, o to víc si tedy užívá krás přírody a ticha v „setnici“ přes letní divadelní prázdniny. O chalupě a o svých kočkách může Lexa mluvit dlouho a poutavě, určitě se máme na co těšit.

Jana Ondrušková také navštěvovala Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. Pochází z Třince a je to pořádná moravská patriotka. Po absolutoriu působila několik sezón v divadle v Českém Těšíně. V Pardubicích, kde „nastoupila do rozjetého vlaku“ a přebrala několik rolí po své spolužačce Petře Tenorové, která odešla do angažmá do Kladna, na sebe výrazně upozornila postavou Honey v Albeeho hře Kdo se bojí Virginie Woolfové? Tuto sezónu začala těžkou rolí manželky Jakuba Jana Ryby v Hej, Mistře! A manželkou se stala i těsně před tím, o prázdninách, kdy řekla „ano“ svému mnohaletému partnerovi Martinovi. I o tom se určitě dozvíte víc...

Milan Němec sice nepochází z Moravy, narodil se a vyrůstal v Jihlavě, ale k Brnu ho poutá silný a krásný vztah. Vystudoval brněnskou konzervatoř. Poté chodil na Janáčkovu akademii múzických umění, během které hostoval v Městském divadle Brno, kde byl i v angažmá. Sedm let cestoval mezi Brnem a Pardubicemi, kde má rodinu, manželku Moniku, která účinkuje v mnoha muzikálech na naší scéně, a dva syny. Vašek a Toník už také okusili kouzlo jeviště, oba dva hráli v našem divadle. Není divu, že Monika a synové byly silným magnetem, který přitáhl Milana zpátky do Pardubic i do divadla, kde začínal.

Krásná moravská příroda, Brno, které je „zlatou lodí“, děti, kočky, rodina, plány do budoucna, radost z divadla i radost z jídla – to budou témata únorového dílu Bez nápovědy. „Pokud přijmete naše pozvání, můžeme spolu strávit další z pohodových večerů na Malé scéně, moji hosté jsou zárukou skvělé zábavy a opět vás čeká i něco dobrého na zub,“ slibuje Jana Uherová.
Radek Smetana


Předvánočními hosty Jany Uherové byly herečky Romana Chvalová, Lída Mecerodová a Jindra Janoušková, foto Jiří Sejkora