VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
14. říjen 2021

Čekání na Debila (2)

Retrokomedie NORMÁLNÍ DEBIL 2 s podtitulem Osmdesátky aneb Kalendárium se blíží ke své vytoužené odložené premiéře, které se fandové prvního dílu už jistě nemohou dočkat. A tak mě napadlo zeptat se také našeho malého hereckého týmu, s jakými pocity očekává první uvedení inscenace, na níž jsme před více než půl rokem pracovali spolu s autorem a režisérem Robertem Bellanem.

JOSEF LÁSKA: Na premiéru se vlastně více či méně netěším. Ale neberte to, prosím, špatně, je to zvláštní pocit, připravit představení a nikomu ho na konci zkoušení „neukázat“. Mám to v sobě jaksi neukončené, a tím pádem se této posunuté premiéry děsím. Nevím, jestli nám vyjde vše, co jsme si zkoušeli, a jestli budu vtipný. A přiznejme si, že být vtipný je u komedie dost důležité. No tak uvidíme. Snad nebudeme za debily.

VERONIKA MALÁ: Na Debila se těším! Je to takové adrenalinové představení… Zahrát si za hodinku a půl tak 20 rolí, které vás baví, a přitom se nestihnete ani rozkoukat. Hlavně mám pocit, že si to všichni užíváme! Tak snad splníme vaše očekávání a budete se bavit jako my, naši milí diváci!

PETR BOROVEC: Já se na to teda vůbec netěším. Mám naprosto příšerné spoluhráče, kteří mi to kazí, chybí tomu humor (nechápu, proč z toho autor udělal existenční drama), trvá to 3,5 hodiny bez PAUZY!!! Prostě ne, polévá mě studených pot, když na to myslím… Ale to tam nepiš. Dej tam, že se na to těším, že je to naprosto špičkový tým, že se těším na reakce diváků a že odpočítávám dny do derni… ehmm… premiéry. Hotovo a teď si jdu dát panáka, protože jsem na to začal zase myslet.

LADISLAV ŠPINER: Co bych ti tak řekl, na Debila 2 se moc těším, přestože kolega Borovec celou inscenaci bojkotuje, považuje ji za existenciální drama a autora Bellana ani nás nemá rád. Přitom je to suprová hodinová komedie se dvěma přestávkami a výkony herců přesahují rámec Cen Thálie. Kromě kolegy Borovce, který by měl zapracovat na pozitivním přístupu k této inscenaci. Je nesmírně těžké pohrávat si se skvělým humorem autorovým, když nemáš parťáka. Ještě že se mohu opřít o dechberoucí výkony kolegů Lásky a Malé. Borovec hanba!!! Ať žije Debil 2!

A na závěr režisér ROBERT BELLAN: Těším se moc. Herci totiž ve „dvojce“ podávají mimořádné výkony a jsou tak vtipní, že se na zkouškách smál i mimořádně plachý a skromný autor! Už se nemohu dočkat, až to rozbalí před diváky, jejichž reakce, myslím, hercům chyběla nejvíc. Prostě doufám, že si to všichni konečně na premiéře společně užijeme a nasměřujeme inscenaci k dlouhé a úspěšné existenci v pokud možno normálním divadelním provozu.
Anna Hlaváčková


Ladislav Špiner, Petr Borovec, Josef Láska a Veronika Malá v Normálním debilovi 2, foto Josef Vostárek