VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
13. březen 2024

Co letos uvidíte na Kunětické hoře?

Každoročně před prázdninami se na víkendy (i některé všední dny) stěhujeme na Kunětickou horu, kde na hradní vyhlídce uvádíme představení přímo pod širým nebem. Diváci plenérová představení milují, herci je s vidinou blížícího se konce sezóny a času dovolených mají také rádi, což je na atmosféře v „divadelním sále“ pod hvězdami vždy znát.

Letos se do tohoto magického prostoru pod hradem navrátí oblíbená NOC NA KARLŠTEJNĚ s hostujícím Petrem Štěpánkem v roli Karla IV. a Martinou Sikorovou coby jeho ženou Eliškou. Ikonickou hudební komedii podle stejnojmenného filmu Zdeňka Podskalského zde před třemi lety inscenoval režisér Petr Novotný. Známé hity z pera Karla Svobody a Jiřího Štaidla jako Lásko má, já stůňu, Do věží, Když mám tekutou révu a další se na Kunětické hoře rozezní pouze třikrát, a to 31. května a 1.–2. června tradičně od 20.30 hodin. Vstupenky ZDE!

Po loňské exteriérové premiéře zde opět uvedeme i komediální muzikál PEKAŘOVA ŽENA, s nímž se přeneseme do malebné Provence, kde se obyčejní venkované snaží zachránit manželství nového pekaře, a nepřijít tak o svůj čerstvý chléb. Pro náš soubor ho objevil, z anglického originálu přeložil a jeho první uvedení v České republice zprostředkoval režisér Petr Gazdík. Hlavní role stárnoucího pekaře a jeho mladičké ženy, která podlehne kouzlu místního svůdce, ztvárňují Tomáš LněničkaEliška Jechová, která se alternuje s hostující Alžbětou Trembeckou. Pouhé tři reprízy jsou naplánovány na 6.–8. června rovněž od 20.30 hodin. Vstupenky ZDE.

Nejočekávanějším titulem na Kunětické hoře bude samozřejmě novinka v podobě komediální pohádky pro celou rodinu S ČERTY NEJSOU ŽERTY. Adaptaci slavného filmu na motivy pohádek Boženy Němcové Čertův švagr a O Nesytovi nastuduje režisér Petr Novotný. Diváci se mohou těšit například na Štěpána Pospíšila, Petru Janečkovou, Ladislava Špinera a mnohé další. Premiéry se zde uskuteční o víkendu 22. a 23. června – upozorňujeme však, že představení „Čertů“ na Kunětické hoře jsou již téměř vyprodány!

Vedle našich titulů na Kunětické hoře nabídneme ještě koncert slovenské revivalové kapely The Backwards s názvem The Beatles ’66 Tour (středa 22. května od 20:30 hodin – vstupenky ZDE) a hudební pohádku litvínovského Docela velkého divadla Dlouhý, Široký a Bystrozraký (sobota 25. května od 10:30 hodin – vstupenky ZDE).

Na viděnou na Kunětické hoře.
Radek Smetana

Noc na Karlštejně na Kunětické hoře, foto Jiří Sejkora