VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
1. září 2021

Co nového nabídne letošní sezóna?

Vážení diváci,

vítejte v nové divadelní sezóně a doufejme všichni, že její průběh nenaruší vnější okolnosti, jak se stalo ve dvou předchozích. V jejich důsledku potřebujeme letos mnohem více hrát a o to méně můžeme zkoušet. Kromě dlouhé řady představení, která jsme vám měli, leč nemohli odehrát v loňské sezóně, vám dlužíme i několik premiér inscenací, které – již nastudované – „stojí ve frontě“. Jsou to Noc na Karlštejně v interiérovém provedení, Žítkovské bohyně, Jako břitva a na Malé scéně ve dvoře VenkovNormální debil 2. Tyto hotové inscenace postupně „oprášíme“ a jejich premiéry uskutečníme do konce letošního roku. Teprve pak se otevře čas a prostor novému zkoušení. V Městském divadle pro vás chystáme tři zábavné komedie, každou z úplně jiného soudku.

Komedie Alana Ayckbourna ONA NENÍ VADNÁ! je z prostředí komerčního televizního studia, v němž vznikají nekonečné rychloseriály. V zájmu nízkorozpočtové vysoké produktivity v nich nehrají herci, ale herečtí roboti. Na jejich chod dohlíží kdysi slavný filmový režisér, nyní frustrovaný alkoholik. Když ho ve studiu navštíví obdivovatel jeho někdejší tvorby, který touží po umělecké kariéře, a když jedna půvabná robotka začne projevovat nenadálé emoce, začnou se dít věci… Tvůrcem inscenace bude režisér Zdeněk Dušek, který u nás naposledy režíroval Goethovo Spříznění volbou a před tím komedii Z postele do postele (rovněž od Alana Ayckbourna), která je již pátou sezónu v živém repertoáru.

Politická taškařice MIMO ZÁZNAM těží z předvolebních tahanic a čachrů v (nejen) českých zemích. Děj má dvě souběžné linie ve dvou prostředích, která má divák stále před očima: v hodinovém hotelu pro V. I. P. hosty, který má podobu zálesáckého srubu, zakotveného na lanech v krkonošském svahu nad horním tokem Labe, a v salonku jiného hotelu kdesi v Hradci. V prvním prostoru tráví ilegální líbánky nesezdaná dvojice ženatého předsedy vlivné politické strany a šéfky jeho poradců. Ve druhém kují předvolební pikle jejich protivníci a bujaře se k tomu posilňují alkoholem. Mobily zvoní, preference se přelévají a voda stoupá… Autor hry je Petr Abraham, režisérem inscenace Petr Novotný. Už dávno není tajemstvím, že oba sídlí v jednom těle.

Děj muzikálové komedie PEKAŘOVA ŽENA se odehrává na francouzském venkově ve 30. letech zalitých šansonovými melodiemi. Do zapadlé vesničky se přistěhuje pekař se svou mladou ženou. Pro venkovany je to událost. Nové pečivo je výtečné a pekařova žena krásná. Jenže se zamiluje do místního svůdníka a manžel ze žalu přestane péct. Co udělají venkované, aby nebyli bez chleba? Děj je inspirovaný stejnojmenným filmem francouzského režiséra Marcela Pagnola, který napsal scénář podle vlastní divadelní hry, jež se v Čechách hrála pod názvem Pekař a kočka. Komedii chystá brněnský režisér Petr Gazdík, který v Pardubicích režíroval Kvítek z horrroru.

Na Malé scéně ve dvoře připravujeme českou premiéru poetické hry pro jeden herecký pár RYCHLOST DOPADU SNĚHOVÉ VLOČKY. Je o síle nevyhnutelného setkání, o jiskře, která přeskočí mezi dvěma lidmi a nedá se ničím uhasit, o nekonečnu možností konečného života, o nezadržitelnosti prchajících okamžiků, před nimiž se otevírají jiné prostory. Hru napsala mladá anglická dramatička Nina Jane Berry a k režii si ji vybral Mikoláš Tyc, který se v Pardubicích představil scénickým čtením Slepice na zádech a inscenací Bílá nemoc.

Jako za starých časů bez covidu pro vás chystáme i scénická čtení a pořady v Poediu. V říjnu to bude poetický večer Klaun v úžasu věnovaný Jiřímu Suchému, mimořádně na Malé scéně. Tak si vzájemně držme palce a buďme zdraví!
Jana Pithartová, dramaturgyně VČD

Dramaturgyně Jana Pithartová na jedné z tiskových konferencí ve foyer, foto Jiří Sejkora