VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
27. duben 2023

Showtime již naposledy!

V pondělí 1. května odehraje Mladé divadelní studio LAIK derniéru muzikálu SHOWTIME. Přijďte se naposledy podívat na první autorský muzikál našich začínajících herců.

Showtime vypráví příběh dětí z dětského domova, které se dozvědí, že se nová radní chystá jejich jediný domov uzavřít. Děti se její rozhodnutí pokusí zvrátit a uspořádají vlastní show, v níž předvedou, že umí víc, než si okolí myslí. A aby těch problémů nebylo málo, hlavní hvězda velké show se zamiluje do největšího záporáka… A jak to celé nakonec dopadne? Zachrání děti svůj jediný domov?

„Muzikál Showtime je naším prvním čistě autorským projektem v tomto směru,“ říká vedoucí souboru LAIK Zdeněk Rumpík a dodává: „Naše dramaturgyně Kristýna Plešková je autorkou scénáře a naši tři členové David Piskač, Adéla Hrubešová a Dagmar Nárožná napsali skvělé texty písní. Za hudební zpracování pak vděčíme Radkovi Škeříkovi.“

Titul je zajímavý i svou tematikou. Studio LAIK se vydalo až na hranici témat, která jsou ve společnosti stále určitým tabu. „Při výběru inscenací se vždy řídíme heslem studenti studentům, děti dětem. U pohádek je výběr mnohem snazší. U starších členů se snažíme jít mnohem více s potřebami současné doby. Doba se sice prudce vyvíjí a stále více se otvírají určitá společenská témata, padají některá tabu, přesto se ale o některých věcech tolik nemluví a jisté zastaralé stereotypy stále přetrvávají. I proto jsme se rozhodli otevřít téma problematiky dětí z dětských domovů, jejich osamocení či separace od společnosti. Chtěli jsme přijatelnou a přátelskou formou ukázat, jaké to je, když člověk zůstane na světě sám. Jak těžko se bojuje s hloupými předsudky. A věřím, že se nám to v inscenaci podařilo,“ dodává Zdeněk Rumpík.

Showtime se tedy pomalu blíží ke svému konci, herci studia však nezahálí a již zkouší novinku s názvem Přestupní stanice: STRACH, jejíž premiéra se uskuteční na začátku příští sezóny.
Kristýna Plešková

Členové Studia LAIK a jejich Showtime, foto Petr Šedivý