VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
6. říjen 2015

Poznejte blíže nejmladší členy souboru VČD

Děti rády rozebírají hračky, taky dospělí chtějí přijít věcem na kloub. Diváci se zase chtějí podívat hercům do šaten. A nejlépe do jejich soukromí. Chtějí o nich vědět víc než jen to, co předávají ve svých rolích na jevišti. Proto jsou tolik populární pořady, ve kterých herci mluví o sobě, svých radostech, starostech, zájmech, o rodině, vztahu k umění, filmu, divadlu, o tom, co poslouchají či čtou.

Východočeské divadlo přibližuje herce v různých pořadech už druhé desetiletí. Kdysi jsem si zvala herce na pardubický zámek v cyklu Pozváni na zámek. Později vznikl zábavně-diskusní pořad Večerní šumlování, který divadlo uvádělo v rámci oslav 100. výročí otevření Městského divadla. Byla to neformální posezení herců s diváky tentokrát už na Malé scéně ve dvoře. Pár let poté si zejména starší publikum oblíbilo pořad Volání sirén, do kterého jsem si zvala herce a herečky, co v našem divadle začínali svoji hereckou kariéru.

A nyní připravujeme nový program BEZ NÁPOVĚDY, opět s pardubickými herci. Herecký soubor se proměnil, omladil a věřím, že diváci si rádi poslechnou i vyprávění stálic našeho divadla, takže materiálu máme na několik večerů. Mělo by to být neformální setkání herců s publikem, povídání, vzpomínání, objevování, odhalování… Zábavné a příjemné. Nebude chybět hudba. Změnou bude i stolová úprava na Malé scéně, sklenička vína a k ní něco malého, jednohubka, která vznikne přímo během večera. Nebude to velké vaření v přímém přenosu, na to opravdu nejsme v divadle vybaveni a ani to není naším cílem, mělo by to být jenom takové zpestření, malý bonus, který potěší.

První trojicí, která cyklus Bez nápovědy odstartuje, budou VERONIKA MACKOVÁ, PETR BOROVECJOSEF LÁSKA. Pozvala jsem je na úvod, protože jsou nejmladšími členy souboru, a pro všechny tři je Východočeské divadlo prvním angažmá.

Tři mladí herci se na Malé scéně ve dvoře posadí před diváky a budou čelit mým i diváckým otázkám. Nebudou potřebovat kostým ani dramatický text a už vůbec ne nápovědu. Budou sami za sebe a já doufám, že to bude fajn večer, plný legrace a blbnutí, ovoněný vůní dobrého jídla. Jestli u toho chcete být s námi, přijďte 12. října. Budeme se na vás těšit!

Videopozvánku protagonistů večera si můžete pustit ZDE.
Jana Uherová

Moderátorka večera J. Uherová, foto R. Smetana