VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
29. září 2021

DVEŘE DOKOŘÁN speciál o Zahradní slavnosti

Režisér Břetislav Rychlík s Josefem Pejchalem při zkoušení Zahradní slavnosti, foto Jan Faukner

Streamový pořad DVEŘE DOKOŘÁN, který v živém vysílání na Facebooku přinášel rozhovory s našimi herci a režiséry a byl jedním z mála spojení divadla s diváky, nekončí, ale bude pokračovat i v této sezóně.

V době pandemie covidu-19 jsme hledali všechny možné cesty, jak se připomenout veřejnosti a informovat naše početné předplatitele o tom, co zkoušíme a „za zavřenými dveřmi“ připravujeme. Vedle toho vznikla potřeba komunikovat i se studenty středních a základních škol, a tak jsme uvedli několik „speciálů“, které se věnovaly konkrétním inscenacím – o Žítkovských bohyních s režisérkou Kateřinou Duškovou a s režisérem Radovanem Lipusem a aktéry inscenace Jako břitva. Plánujeme vyzpovídat Petra Novotného, jehož Noc na Karlštejně měla premiéru v červnu na Kunětické hoře a v divadle byla poprvé uvedena 11. září.

A už 4. října do našeho improvizovaného studia na Malé scéně ve dvoře usedne režisér Břetislav Rychlík, se kterým si budeme povídat (nejen) o inscenaci hry Zahradní slavnost Václava Havla.

Absurdní komedie, která autorovi zajistila světovou slávu už v 60. letech minulého století, nebyla zatím v našem divadle nikdy uváděná. Václava Havla jsme naposledy inscenovali v roce 1965, kdy měla premiéru jeho hra Vyrozumění. Takže Zahradní slavnost přinesla divadlu hned dva bonusy: setkání s významným a neprávem opomíjeným českým autorem a zkoušení s režisérem, který v našem divadle inscenoval už dva velmi úspěšné kusy – Konec masopustuKalibův zločin.

Spolupráce s režisérem Rychlíkem znamená pro náš herecký soubor pokaždé výzvu a hledání nových inscenačních postupů a hereckého výrazu. A nejinak to bylo i u Zahradní slavnosti – důraz na stylizovaný projev a výrazné komické prvky kladly na herce vysoké nároky. V říjnovém streamu Dveře dokořán speciál si tedy budeme povídat s Břetislavem Rychlíkem o potřebě inscenovat Havlovy texty, i o tom, jestli jsou pořád aktuální. A také se dozvíme, proč se rád vrací do našeho divadla. Hosty živého vysílání budou i představitelé stěžejních rolí v inscenaci – Petr BorovecMartin Mejzlík.

V pondělí 4. října se sejdeme na Malé scéně ve dvoře s celým týmem, který točí a zvučí streamy, i s hosty. Tentokrát to bude až ve 20 hodin a diváci budou moci sledovat Dveře dokořán nejen online na našem facebookovém profilu či You Tube, ale uvítáme i osobní účast publika v sále. Navážeme tak na tradici pořadu Bez kostýmu – se stolovou úpravou a s občerstvením. Já osobně se budu moc těšit, věřím, že toto setkání bude přínosné a smysluplné, ale rozhodně i zábavné, protože Břetislav Rychlík je skvělý vypravěč a výborný společník.
Jana Uherová


Matin Mejzlík a Petr Borovec jako Likvidační tajemník a Hugo Pludek, foto Jan Faukner