VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
12. červen 2019

Erbenova Kytice očima členů studia LAIK

Zdeněk Rumpík se svými svěřenci při zkoušení na baletním sále, foto Jiří Sejkora

Starší členy Mladého divadelního studia LAIK čeká premiéra nové inscenace. Tentokrát pod režijním vedením vedoucího studia Zdeňka Rumpíka oživnou příběhy balad KYTICE Karla Jaromíra Erbena. Premiéra se uskuteční v neděli 23. června od 17 hodin v Městském divadle.

Mladé divadelní studio LAIK působí při Východočeském divadle již 6. sezónu. Členové amatérského souboru začínajících herců připravují inscenace pro děti, žáky základních škol i odrostlejší studenty. Každoročně nastudují dvě nové inscenace. V současné době mladší sekce studia zkouší novou pohádku Dany Bartůňkové Čertův švagr, kterou prvním divákům představí v příští sezóně, a starší část souboru má těsně před premiérou již zmiňované Erbenovy Kytice.

„Kytici jsme vybrali zejména proto, že se jedná o poklad české literatury. Chtěli jsme našim mladým divákům ukázat, že to, co je staré, nemusí být nutně nudné nebo trapné,“ zdůvodňuje výběr titulu Zdeněk Rumpík a dodává: „Chtěli jsme ukázat zcela nový pohled na Erbenovu tvorbu. Nehodláme zabřednout ve stereotypu a nechceme balady inscenovat zcela doslovně. Chceme ukázat, co je na baladách nejsilnější a nejzajímavější.“

Kytice zavede diváky do malé české vesnice, ve které se setkají s učitelem místní jednotřídky, s nímž prožijí jeden rok jeho života. „Zdejší žáci jsou hraví a výměnou za příběhy vyprávěné panem učitelem přinášejí vlastní, které zaslechli ve vesnici, v kostele či jen tak mimochodem v hospodě. Společnými silami tak v jejich očích ožívají hororové balady Karla Jaromíra Erbena, mezi nimiž se rozkrývají i další příběhy,“ popisuje děj dramaturgyně LAIKu a autorka dramatizace Kristýna Plešková.

Kytice přináší i řadu otázek. Jak balady doopravdy vznikaly? Jaké příběhy se za baladami skrývají? Jde skutečně o horor, nebo jen o odraz tehdejší, nebo dokonce i současné reality?


Mladí herci se při zkoušení velmi zapotili. „Naše adaptace dokáže v jedné inscenaci ukázat všechny Erbenovy balady, což je už samo o sobě výzvou. Je to pro nás opravdu velmi náročně. Některé balady jsou například zpívané, někde je hodně symboliky a celá hra bude doprovázená stínohrou. Některé výstupy vypadají vážně děsivě a dramaticky,“ prozrazuje jeden z herců DAVID KOPECKÝ, jehož jsme před premiérou trochu více vyzpovídali…

Davide, patříš mezi stálé členy LAIKu. Co tě k divadlu přivedlo a co tě v souboru drží?
Už odmalička jsem se rád ukazoval a předváděl. A kde nejlépe se ukázat než v divadle? Takže mamka našla konkurz do LAIKu, já ho udělal a od té doby jsem zde zůstal. A taky proto, abych se naučil mluvit kvůli svým dalším vystoupením, což se mi ještě nepovedlo. (smích)

Tvá další vystoupení představují kouzelnické show. Jak se magie slučuje s LAIKem?
Ještě před tím, než jsem začal chodit do LAIKu, jsem už doma kouzlil. Ale až díky LAIKu jsem se přestal bát vystupovat před lidmi. A to mi velice pomohlo. Dnes mám přes 180 představení ročně a těžko říct, zda bych zvládal předstupovat před tisícovkou diváků, kdybych se odmala neučil stát na jevišti a hrát. Protože já vlastně roli kouzelníka hraju. A tím, že ji hraju dobře, mi pak diváci dokážou uvěřit každé kouzlo.

A jakou postavu hraješ v Kytici? A jak se liší od těch, které jsi doteď hrál?
Hraju roli Tadeáše. Po roce budu zase žákem ve třídě. V poslední inscenaci LAIKu Ještě se potkáme jsem sice ztvárňoval učitele, ale jinak jsem zatím představoval většinou žáky. V Kytici ale taky hraju jednu z hlavních rolí v baladě Vrba, takže si tam mohu vyzkoušet být někým jiným než jen žákem ve třídě.

Co ti při zkoušení postavy pomáhá?
Nejvíce mi pomáhá, když si pořádně rozebereme danou baladu do detailu a řekneme si, jaké pocity má daná postava a jak vnímá určitou situaci.

O čem podle tebe Kytice LAIKu je?
Naše Kytice se hodně zaměřuje na to, co všechno jsou lidi schopni udělat a jak moc toho mohou později litovat.

Má Kytice ještě mladému divákovi co dát?
Ze své vlastní zkušenosti vím, že když jde škola na klasiku, tak to mladé lidi moc nezajímá. Ale Kytice má zvláštní náboj a zajímavý nápad, takže pokud to dobře dopadne, tak by to studenty mohlo zaujmout a možná si to i užijí. Navíc je to Kytice! Nejenže to mladým může něco dát svým tématem, ale především jim to může pomoct při maturitě.

A na co bys diváka nalákal?
Na originální propojení všech balad či zajímavou stínohru. Ale především jde o klasiku očima nás mladých. A to je podle mě samo o sobě lákadlem.
Kristýna Plešková

David Kopecký na jedné ze zkoušek Kytice, foto Jiří Sejkora