VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
27. říjen 2014

Herec herci... Ladislav Špiner zpovídá Alexandra Postlera

Herec LADISLAV ŠPINER, jehož minulý měsíc zpovídal Petr Borovec, si k rozhovoru přizval dalšího oblíbeného herce Východočeského divadla, známého milovníka koček, vtipálka a nadšeného chalupáře ALEXANDRA POSTLERA. Petr si vybral zkušenějšího a staršího kolegu, Láďa také. Kým nás před Vánoci překvapí Lexa?
Anna Hlaváčková

Láďa: Tak Lexo, přemýšlel jsem, o čem se budeme bavit, a uvědomil jsem si, že máme poměrně dost společných témat. Jedno z nich je Moravskoslezský kraj, tedy severní Morava. Ty k ní máš samozřejmě mnohem blíž než já, ale měli jsme společné angažmá v Opavě. Tak jenom krátce, co pro tebe severní Morava znamená?
Lexa: Severní Morava je pro mě mládí, první angažmá, chalupa a taky samozřejmě první lásky a různé baletky.

Láďa: Narazil jsi na to… Jsme oba dva vášniví chalupáři. Co je pro tebe chalupa?
Lexa:
Já jsem chalupář teoretik, což znamená, že si neumím vůbec nic udělat a musím na všechno shánět nějaké kamarády, ale ve své podstatě mě to strašně baví, i když se u toho rozčilujeme. Kupříkladu letos jsem udělal krásnou modřínovou podlahu a přivezl si krásná starožitná kamna z roku 1920.

Láďa: Luxus! Narazili jsme na Opavu, já o ní nechci moc mluvit, je to samozřejmě srdeční záležitost a pro tebe asi taky…
Lexa:
To je pravda.

Láďa: Ale zastavím se teď u Pardubic. Ty jsi v Pardubicích už poměrně dlouho, já už docela taky. Co pro tebe Pardubice znamenají?
Lexa:
Pardubice pro mě v podstatě znamenají domov jak pracovní, tak rodinný. Jsem zde ženatý a šťastně a v práci jsem taky celkem spokojený.

Láďa: Tak a teď rychlé otázky – nejlepší auto?
Lexa:
Opel.

Láďa: (A já Ford Mondeo.) Nejhorší auto?
Lexa:
Chudinky auta… Nejhorší auto? Oltcit!

Láďa: Nejhezčí česká herečka?
Lexa:
Libuška Šafránková.

Láďa: (Souhlasím, i když Péťa Janečková?) Tvůj herecký vzor? Jestli tedy nějaký byl?
Lexa:
Pan Somr.

Láďa: A teď k současnosti: Tobě je snad souzeno být na jevišti věčným policistou (smích), ale přišly i výzvy… Jak ses pral se Zojčiným bytem?
Lexa:
Hodně jsem se pral. Myslím, že jsem roli nepochopil doteď, ale snažím se čím dál víc do ní vniknout.

Láďa: Poslední otázka… A ta mě vůbec nenapadá ehm… Už vím. Máme oba rádi zvířata, já pejsky a ty kočky. Jaké to je mít doma kočky?
Lexa:
Kočka je fantastický zvíře – klidný, rozumný, inteligentní. Kočky jsou své a tvrdohlavé, člověk musí tu kočičí duši pochopit, třeba jako ženskou.

Láďa: A proto máš stránky Mňau Mňau?
Lexa:
Ano, proto mám stránky Mňau Mňau na Facebooku.

Láďa: A ty jsou dost dobrý. Díky za rozhovor, Lexo!

Alexandr Postler a Ladislav Špiner v Zojčině bytě, foto Radovan Šťastný
Ladislav Špiner a Alexandr Postler v komedii A je to v pytli!, foto Michal Klíma