VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
20. září 2014

Herec herci... Petr Borovec zpovídá Ladislava Špinera

Léto je fuč, herecké prázdniny už opravdu definitivně skončily a přípravy na dvě říjnové premiéry jsou v plném proudu. Herec PETR BOROVEC, kterého budete mít brzy možnost vidět v jedné z hlavních rolí komedie Lháři, si vybral k rozhovoru svého o něco málo staršího kolegu LADISLAVA ŠPINERA. Zajímá vás, co na sebe prozradil Petrův guru a již několik let nejoblíbenější herec Východočeského divadla v jedné osobě?
AnH

Petr: Byly prázdniny. Předpokládám, že jsi měl volno, které jsi trávil jak? A kde?
Láďa:
Myslel jsem na tebe! Jak trávíš prázdniny a kde. Jinak jsem byl na chalupě, kopal jsem a kopal jsem a kopal jsem. Zeminu. S Péťou (Janečkovou – pozn. red.) jsme byli ve Špindlerově Mlýně a bylo fajn.

Petr: Vím o tobě, že jsi od zkoušení inscenace A je to v pytli! propadnul golfu. Jak ses k tomu dostal a jak se tvá golfová kariéra vyvíjí?
Láďa:
Zkusil jsem golf na doporučení režiséra Roberta Bellana, zaplatil jsem si trenérku a už to frčelo. Bál jsem se, že to bude finančně nákladné, ale posléze jsem zjistil, že tento sport není jen pro vyvolené a že to tolik nestojí. Hraji v Golf clubu Lázně Bohdaneč, jednou za 14 dní si jdu zatrénovat sám. A před 14 dny jsme s Robertem Bellanem dali 18 jamek a on mě rozdrtil! Ale blíží se doba, kdy rozdrtím já jeho. (smích) Je to hlavně relax!

Petr: Jsme stejná krevní skupina. Na jevišti si s tebou velice rozumím. První spolupráce na Donu Juanovi si já osobně velice vážím a dost mi i pomohla v nějakém tom hereckém růstu. Měl jsi i ty na začátku kariéry takové štěstí na partnery?
Láďa:
Každý partner na jevišti, dokonce i ty (smích), je pro mě přínosem. Měl jsem štěstí, že jsem začínal v Národním divadle a potkal jsem pana Radovana Lukavského, posléze režiséra Otu Ševčíka, ale byli samozřejmě i jiní – třeba Petr Houska, který nyní hraje v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a je též dlouholetým kamarádem Lexy Postlera! Ale doufám, že potkám další skvělé partnery, jako jsi ty nebo Péťa Janečková.

Petr: To je samozřejmě vyloučeno, ale budiž. (smích) Další naši spolupráci, tentokrát jako herce a režiséra, si taky nemohu vynachválit. Táhne tě to k dalšímu režírování pořád? Já bych pod tebou s radostí zkoušel dál a byla by škoda, kdybys dal přednost třeba golfu. Pro nás herce teda!
Láďa:
Mám rozečtené dvě divadelní hry a uvidíme, co z toho bude. Ale už vím, jak si herci říkají o role! (smích)

Petr: Můžeš prozradit, které hry to jsou?
Láďa:
NE! Ale uvidíme, jestli vůbec k nějaké režii dojde.

Petr: Doufám, že spolu začneme chodit na ten hokej. Já mám samozřejmě favorita jasného, ale jak vidíš ty perníkové šance v téhle sezóně?
Láďa:
Myslím si, že letos bude mistr Třinec (já se jen směji), ale doufám, že HC Pardubice projdou do play off bez barážových bojů. Tak jako tak budu Pardubicím držet palce, né jako ty Zlínu.

Petr: Kteří jsou co??? MISTŘI, MISTŘI, MISTŘI… (smích) Ne, Pardubicím budu samozřejmě fandit taky. Díky za tvůj čas, v nové sezóně ZLOM VAZ a samozřejmě se na tebe moc těším! Jo a vezmeš mě na ten golf? Pokud se teda probudím…
Láďa:
JO! (smích)

Petr Borovec a Ladislav Špiner v Donu Juanovi, foto Leoš Skokan