VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
12. duben 2018

Jan Musil představí svůj další film

Jan Musil (zcela vlevo) se svým týmem při natáčení, foto Petr Šedivý
15. dubna v 18.00 hodin bude mít v Divadle 29 premiéru krátký akční thriller Pray, pod ním je opět autorsky podepsán člen našeho hereckého souboru Jan Musil, který na sklonku zimy v Pardubicích už uvedl svůj předchozí snímek Nejlepší kamarádky.

Desetiminutový historický krátkometrážní film s prvky hororu natočil společně s režisérem Lukášem Kratochvílem a pardubickou skupinou Zubři, která se zabývá specializovanou technikou divadelního a filmového boje a jejíž členové často spolupracují s naším divadlem (vidět je můžete například v inscenaci Othella).

„Krátký příběh se odehrává ve 12. století, kdy se po dobytí Jeruzaléma sultánem Saladinem vracejí zbídačení templáři zpět do Evropy. Na své cestě v lesích narazí na opuštěnou vesnici, kterou stále ovládá pohanské náboženství, a svou přítomností nevědomky probudí zlo,“ přibližuje děj Jan Musil.

Film postavený převážně na akčních scénách vznikal tři roky, jeho realizace i následná zvuková i obrazová postprodukce byly poměrně náročné. „Chtěli jsme si vyzkoušet, jestli dokážeme natočit film, který by vypadal jako z Hollywoodu. Navíc se nám líbilo téma střetu dvou rozdílných světů,“ dodává Jan Musil.
Radek Smetana

Příprava na jednu z filmových scén, foto Petr Šedivý