VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
27. duben 2022

Křest CD Showtime

Těsně před Vánocemi uvedli starší členové Mladého divadelního studia LAIK, působícího při Východočeském divadle už devátou sezónu, premiéru autorského muzikálu SHOWTIME. Dílko našich začínajících herců se u mladých diváků setkalo s nadšeným přijetím, proto se vedení divadla rozhodlo vydat i doprovodné CD s písněmi z nastudovaného muzikálu, které bude slavnostně pokřtěno při repríze v neděli 1. května v 17 hodin v Městském divadle.

Showtime není prvním muzikálem v repertoáru Studia LAIK. V minulosti již soubor amatérských herců několikrát dokázal, že ani tak těžká divadelní disciplína, jakou je muzikál, mu není cizí a že se s ní dokáže poprat. „Konkrétně jsme uvedli už dva muzikály – Výtečníky Pavla Dostála a Richarda Pogody a hiphopový Výlet Willyho Russella,“ upřesňuje režisér a vedoucí studia Zdeněk Rumpík a dodává: „Showtime se ale od těchto dvou muzikálů velmi odlišuje. Jednak svou tematikou, která se točí kolem dětí z dětského domova, a současně také tím, že tohle je náš úplně první autorský muzikál, který vznikl kompletně jen v našich řadách.“

Libreto muzikálu je z pera dramaturgyně souboru Kristýny Pleškové a texty písní napsali samotní členové LAIKu Adéla Hrubešová, Dagmar NárožnáDavid Piskač. Hudbu složil dlouholetý spolupracovník Východočeského divadla Radek Škeřík.

„Vznik CD je pro LAIK výjimečnou událostí, která nás opět posune o pomyslný stupínek výš. Za tuto příležitost jsme velmi vděční a chceme poděkovat především Nadaci Lenky a Romana Šmidberských a samozřejmě i Východočeskému divadlu za to, že nám nahrání CD umožnili a projekt podpořili,“ říká Zdeněk Rumpík.

CD obsahuje všech 15 písní, které v muzikálu zazní. Za přípravou stojí Milena Dobrovolná, která s dětmi písně korepetovala a která je spolu s Radkem Škeříkem podepsaná i pod hudební režií CD. Zvukař Tomáš Černík pak nahrávky upravil a vytvořil finální mix.

„Byla to krásná tvůrčí práce. S Radkem a Tomášem jsme se toho chopili s radostí. Pro spoustu dětí to byla první podobná zkušenost a já jsem ráda, že do toho šly naplno, užily si to a daly do toho všechno. Proto si myslím, že můžeme říct, že to bude skutečně vyšperkované CD. A snad můžeme prozradit, že na CD zazní i věci, které v běžném představení diváci neuslyší, třeba beatbox nebo hra na tubu jednoho z našich členů. Takže určitě stojí za to si CD zakoupit. Už se moc těšíme na reakce posluchačů,“ láká na chystané CD Milena Dobrovolná.

Muzikál Showtime diváky zavádí mezi chovance dětského domova, kteří se zcela nečekaně musejí poprat s velkým problémem. Zjistí, že by se jejich domov měl zavřít, protože město již na provoz nemá peníze. Začíná tak boj za jedinou jistotu, kterou děti mají. Rozhodnou se, že se nevzdají a že uspořádají velkou show, na které ukážou, co v nich je a že i znevýhodněné děti něco umí… Přijďte se podívat, jak jejich snaha dopadne, a zároveň podpořte členy Studia LAIK během jejich velkého a významného večera!
Kristýna Plešková

Přebal nového CD Mladého divadelního studia LAIK, grafika Kateřina Formánková