VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
9. duben 2014

Navštivte s námi irský ostrov Inishmaan

Na studiové scéně Východočeského divadla finišují přípravy inscenace jednoho z nejvýznamnějších dramatiků současnosti Martina McDonagha Mrzák inishmaanský. Premiéra se uskuteční už tento víkend 12. a 13. dubna od 19.00 hodin. Hru o plnění snů a překračování vlastních hranic režíruje nejoblíbenější herec VČD roku 2013 Ladislav Špiner, jenž do titulní role obsadil svého kolegu Petra Borovce. Na Malé scéně ve dvoře diváci dále uvidí Petru Tenorovou, Ludmilu Mecerodovou, Romanu Chvalovou, Lídu Vláškovou, Josefa Pejchala, Zdeňka Rumpíka, Jana MusilaRadka Žáka.

McDonaghovu hru formou scénického čtení nazkoušel Ladislav Špiner už v roce 2012 v rámci cyklu Herecká dílna, který nabízí prostor členům uměleckého souboru Východočeského divadla a jejich vlastním nápadům a realizacím. „Po této pozitivní zkušenosti jsme se rozhodli na hře dále pracovat již jako na plnohodnotné inscenaci a začlenit tak Mrzáka inishmaanského do našeho hlavního repertoáru na Malé scéně ve dvoře,“ uvedl dramaturg divadla Zdeněk Janál.

Autor ve své hře přibližuje život na tvrdém irském venkově. Konkrétně na těžce dostupném ostrově Inishmaan v roce 1934. „Činí tak s velkým porozuměním, citlivě, ale zároveň s výrazným nadhledem a černým či groteskním humorem. Zajímají ho především zdejší postavy se všemi svými zvláštnostmi. V McDonaghově pojetí se vyznačují značnou originalitou a neopakovatelností. V popředí jeho zájmu pak stojí Mrzák Billy, který jako každý člověk touží být milován a respektován takový, jaký je. Ze zdejší společnosti se ale nevymyká jen svým fyzickým hendikepem – na rozdíl od ostatních se rozhodne vykročit z životního stereotypu a pokusí se splnit si svůj velký sen. Věčné čtení knih, poslouchání tetiček nebo ustavičné sledování krav hodlá vyměnit za dobrodružnou cestu daleko za obzor svého rodného ostrova,“ přibližuje McDonaghovu tragikomedii Zdeněk Janál.

„Doufám, že to bude velká legrace, ale na druhou stranu asi i ta slzička ukápne,“ láká na premiéru režisér Ladislav Špiner a dodává: „Hra samotná je velmi lidská, a navíc dobře napsaná. Mezilidské vztahy v ní jsou neměnné po tisíce let, přestože se děj odehrává v roce 1934. Jakmile je někdo jiný, na okraji společnosti, je to v každé době stejné… Otázka lidskosti je pro mě velkým a živočišným tématem. Dá se na něm hodně postavit a lidem ukázat, jací jsou uvnitř a jak by se mohli chovat.“
Radek Smetana

Herec Ladislav Špiner tentokrát v netradiční pozici režiséra, foto Leoš Skokan