VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
15. únor 2023

Poedium Miloně Čepelky

Věřil jsem, že mi
mává motýlek štěstí.
Ale byl to mol.

V pondělí 20. února od 19 hodin bude Poedium v klubu patřit Miloni Čepelkovi. Rodák z Pohoří u Opočna, který celý život zůstává věrný východním Čechám, je známý především jako herec a cimrmanolog. Když se řekne jméno Miloň Čepelka, diváci si určitě vybaví Mamku Žílovou ze hry Akt, Babičku Boženy Němcové v Českém nebi, Hraběte von Zeppelina z Hospody Na mýtince nebo Prince Jasoně a Drsoně v Dlouhém, Širokém a Krátkozrakém.

Miloň Čepelka je rovněž i znamenitý básník, prozaik, textař a scenárista. Je autorem hudebních textů například pro Viktora Sodomu, Helenu Vondráčkovou, Evu Pilarovou nebo Martu Kubišovou – pro ni otextoval píseň, která má svůj původ v 16. století. A právě Dobrodružství s bohem Panem je jedním z jeho nejznámějších písňových textů.

Také napsal celou řadu povídek, novel i románů. Jak už názvy některých napovídají, např. Příliš mnoho pohřbů, Nebožtík na rynku, Monology k živým mrtvým, A jestli neumřel, zabývá se v nich tématem smrti. Ale není se čeho bát, na toto vážné téma nahlíží s humorem sobě vlastním.

Chystaný poetický večer s názvem MILOŇ ČEPELKA BÁSNÍK bude komponovaný z jeho básnických i prozaických textů. Diváci se mohou těšit na haiku (lyrické útvary, které jsou tvořeny zvukomalebným trojverším, nejznámější forma japonské poezie), ve kterých opěvuje přírodu, lásku, ale také kriticky i vtipně hodnotí dnešní dobu.

Čepelkovu poetickou a romantickou stránku také odrážejí jeho sonety. Jeden z nich pro nás zhudebnil Josef Picek, který bude celý večer doprovázet na klavír. Texty básnické i prozaické budou číst Jindra JanouškováLadislavem Špinerem.

Pořad bude literární poctou tomuto renesančnímu muži, který sice neumí vyměnit kolo u auta, ale dokáže vleže napsat verše tak krásné, díky kterým čtenář zapomíná na vše, co ho tíží. A doufáme, že na to, třeba jen na chvilku, také zapomenou i naši diváci.

Závěrem jen upozornění, že Miloň Čepelka přislíbil účast na premiérovém večeru s autogramiádou!

Dnes není včera,
dnes není ani zítra.
Dnes je dnes. Hurá!
Ladislav Nunvář, autor večera

Miloň Čepelka