VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
24. duben 2018

Premiéra „Kvítku“ už tento víkend

V sobotu 28. dubna se budete moci poprvé přesvědčit o tom, že muzikál může mít i podobu hororové komedie. Brněnský režisér s vynikající muzikálovou „praxí“ Petr Gazdík, jenž s naším souborem pracoval poprvé, totiž na velkém jevišti Městského divadla nastudoval Kvítek z horrroru – černou muzikálovou komedii o veliké lásce a zpívající masožravce, která se postupně stává hrozbou lidstva!

„Ústřední dvojici příběhu tvoří zaměstnanci květinářství nevrlého pana Muschnika naivní mladík Seymour a neméně prostoduchá, ale velice roztomilá blondýnka Audrey. Zapadlý obchod je téměř před krachem, před kterým ho však Seymour zachrání, když vypěstuje zcela neznámý druh, jak se později ukáže, masožravé rostliny, jež okamžitě přitáhne pozornost všech zákazníků i médií. Společně s Audrey, do níž je tajně zamilovaný, se mu tak podaří odrazit podnik svého zaměstnavatele ode dna. Obchod vzkvétá stejným tempem, jakým jeho maskot nabývá gigantických rozměrů. Úspěch si ale žádá oběti, a to doslova,“ naznačuje děj dramaturgyně Anna Hlaváčková.

Little Shop of Horrors neboli Malý krámek hrůz, jak zní původní název muzikálu, se poprvé objevil na jevišti Off-Broadwaye v roce 1982. Autor libreta Howard Ashman a skladatel hudby Alan Menken se k jeho napsání nechali inspirovat americkým nízkorozpočtovým filmem z roku 1960, černou komedií plnou svérázných postaviček s různými stupni bizarnosti. Nový muzikál brzy zaznamenal obrovský úspěch – s více než dvěma tisíci reprízami se stal jednou z nejúspěšnějších inscenací off-broadwayské historie. Jeho popularitu dokládá i filmová verze renomovaného komediálního režiséra Franka Oze z roku 1986, která získala nominaci na Oscara. Přes londýnský West End a různá další evropská jeviště se roku 2003 původní muzikálová produkce přesunula i na opravdovou Broadway.

V pardubické verzi slavného muzikálu hrají a zpívají Martina Sikorová, Petr Borovec, Milan Němec, Zdeněk Rumpík, Tomáš Lněnička a další, které doprovodí živá kapela.

„Myslím si, že tak dobře napsaných muzikálových komedií, jako je Little Shop of Horrors, moc není. Je to dokonale namíchaný koktejl humoru a svěží, současné muziky. Práce na téhle věcičce je ovšem velmi náročná, ale divákům slibujeme, že se opravdu mají na co těšit,“ láká na novinku našeho divadla Milan Němec, jenž je pod inscenací podepsán i jako asistent režie.

Premiéru doprovodí tradiční vernisáž výstavy ve foyer, tentokrát zde své obrazy a dřevěné artefakty představí pardubická výtvarnice Jitka Píšová – Slavíková.
Radek Smetana

Petr Borovec, Martina Sikorová, Zdeněk Rumpík a Milan Němec, foto Jan Faukner