VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
6. květen 2014

S herci před derniérou...

DIVADELNÍ ANKETA na téma: DETEKTIVKA

K derniéře Posledního víkendu Agathy Christie

1 Jaké pro tebe/vás bylo setkání s detektivním žánrem?
2 Inspiroval tě/vás Poslední víkend k přečtení nebo sledování i jiných detektivek?
3 Myslíš/Myslíte, že pro diváky bylo lehké, nebo těžké uhodnout vraha?
4 Je ti/vám blízký specifický způsob britské konverzace a suchého humoru?



MARTINA SIKOROVÁ – Henrietta Angkatellová
1 Setkala jsem se s detektivním žánrem herecky poprvé a jsem za toto setkání vděčná.
2 Ne.
3 Co já vím? Já jsem tu hru přece neviděla! Ale moji kamarádi a známí, kteří ji viděli, mi říkali, že to pro ně úplně jednoduché nebylo.
4 Když to někdo umí, tak je mi to blízké. (smích)

IVANA JIREŠOVÁ – Veronika Crayová
1 Detektivní žánr miluju. Obvykle se na televizi nekoukám, ale když už, tak právě na detektivní žánr. Miluju Sherlocka Holmese, Agathu Christie…
2 Moje obliba detektivek byla před zkoušením Posledního víkendu i po něm stále stejná. Ale inspiroval mě k tomu, abych se podívala také na jeho televizní poirotovskou verzi, asi půl roku po naší premiéře.
3 Myslím, že to bylo spíš těžké. Koho jsem se sama ptala, nikdo do poslední chvíle nevěděl, bylo to pro ně napínavé a těžké. Ale u Christie to obvykle těžké bývá.
4 Je, protože moje sestra je lingvistka, miluje britskou angličtinu a odmalička mě proto zásobuje právě britským humorem a různými tipy na něj. Díky ní jsem se naučila dívat na britské seriály, například na Červeného trpaslíka. Nesleduju je pravidelně, ale občas ano a ráda. Tak to dopadá, když máte někoho blízkého, kdo tomu holduje. (smích)

ZDENA BITTLOVÁ – Lady Angkatellová
1 Pro mě to bylo setkání dobré, a to hlavně proto, že moje role Lady Angkatellové mě velmi baví. Mohla jsem vytvořit určitý charakter a k tomu je tato role i komická… A také to pro mě bylo po čase opět něco úplně jiného. Je mi tedy líto, že Poslední víkend už bude mít svou derniéru.
2 Ne. Já totiž v podstatě detektivky ráda nemám a vůbec je nečtu.
3 To si opravdu netroufám odhadnout, ale asi spíš těžké. Mluvila jsem o tom jen s pár lidmi a ti si všichni mysleli, že vrahem jsem byla já. (smích) Ale jestli to platí všeobecně, to nevím.
4 Ano, mám ho ráda.

JINDRA JANOUŠKOVÁ – Gerda Christowová
1 V detektivce jsem hrála poprvé a velmi mě to bavilo. Navíc když jsem mohla hrát vražedkyni, to bylo úžasné! (smích)
2 To mě inspirovat ani nemusel, protože detektivky mám velmi ráda, čtu je odmalinka, včetně Agathy Christie. Poslední víkend jsem neznala, ale pak jsem zhlédla i jeho televizní podobu.
3 To nedokážu posoudit… ale podle ohlasů, které jsem slyšela, nikdo netušil, že bych vrahem mohla být já, takže to asi jednoduché nebylo.
4 Blízký mi je, mám ho ráda, ale neboť ho jen málokdy vytváříme na jevišti, myslím si, že ho neumíme moc dobře hrát. A sama bych se s ním ráda setkávala více. Je to totiž opravdu velmi specifický projev, musí se umět správně pointovat, říkat suše… Starší generace to uměla určitě líp, však se také anglická konverzačka hrávala častěji.

ROMANA CHVALOVÁ – Midge Harveyová
1 Já jsem vždycky měla detektivky velmi ráda. Dokonce když jsem v 8. třídě základní školy viděla v Divadle ABC Past na myši (s Němcem, Postráneckým…), byl to pro mě právě ten popud, po kterém jsem začala chodit na dramaťák a začalo mě bavit divadlo. Pro mě je detektivka něco úžasného, miluju všechny Colomby a další. Ale vlastně teprve teď jsem sama v detektivce i hrála. Je mi líto, že se detektivek v divadle dělá málo, protože i jako divák je mám ráda, nejen nyní jako herečka, zvláště pak Agathu Christie.
2 Inspiroval by mě, ale přiznám se, že poslední dobou čtu jen málo, to spíš před lety jsem detektivek přečetla hodně. V televizi se ovšem na dobrou detektivku vždy ráda podívám, jako například na televizní verzi právě Posledního víkendu.
3 Podle reakcí diváků si myslím, že těžké. Protože jsem měla pocit, že vždy tipovali hodně možností.
4 Líbí se mi moc, ale bohužel jsem se s ním sama jako herečka jen málokdy setkala.

LUDMILA MECERODOVÁ – Doris
1 S detektivním žánrem je to vždy setkání jednou za velmi dlouhou dobu, tedy je to určitě osvěžení v repertoáru. Takže pro mě dobré.
2 Sleduju teď detektivky hlavně v televizi, a moc ráda. Na čtení všeobecně mám v poslední době málo času – mám teď tolik „lítání“, že večer dřív usnu, než stihnu sáhnout po knize. Jednu detektivku – Mlhy Ölandu od Johana Theorina – sice rozečtenou mám, ale už tak dlouho, že jsem ji i zapomněla a budu asi muset začít od začátku.
3 Asi jak pro koho… Nevím, ale myslím si, že to bude tak padesát na padesát, polovina tuší, polovina ne.
4 Ano. Britský humor miluju úplně nejvíc ze všech.

RADEK ŽÁK – Edward Angkatell
1 Pro mě to je radost, já mám rád detektivky. A hlavně každé představení jsme netušili, jak to dopadne, vždycky to bylo velké napětí. Někdy jsem ani nevěděl, jestli toho chlapa nezabiju já, ale myslím, že jsem ho nikdy nezabil, teda ta moje postava… (smích)
2 Nemusel mě inspirovat, detektivky čtu, ale mám radši americkou drsnou školu, Dashiella Hammetta a jemu podobné autory, například Chandlera, který z něj vycházel. Tihle autoři mě baví víc než Agatha. Ta mě bavila, když mi bylo 13 let. A Chandler mě baví teď, když mi je pětašedesát. (smích)
3 Tam bylo hlavně zajímavé, i když trošku utíkám od otázky, že ze začátku poměrně dlouho ani nebyla známa oběť. Ano, myslím, že to překvapivé být mohlo.
4 Mám ho rád, ale myslím si, že my Češi ho moc neumíme.

VÁCLAV DUŠEK – Sir Henry Angkatell
1 Setkání milé… Když jsem byl mladý, detektivky se na divadle uváděly poměrně často, pak ale přišlo období, kdy se moc nehrály. Ale myslím si, že to je žánr, který na české jeviště určitě patří.
2 Na tohle já jsem měl manželku, už je bohužel na pravdě Boží, která přečetla obrovské množství detektivek. Já je tolik nečetl, i když jsem měl rád třeba McBaina nebo právě Agathu Christie.
3 Známých jsem se na to vyptával. Někteří tipovali správně, někteří ne, jak kdo. Taky to záleží na tom, jak je který divák v tomhle žánru zběhlý. Člověk u toho musí hodně přemýšlet. Správná detektivka podle mého názoru zavádí diváka tak, aby závěrečné vyústění, usvědčení vraha pro něj bylo překvapení. Když to vyjde, pak je to nejlepší.
4 Jo. Ale nejenom britský, třeba taky francouzský, který je nám naturelem hodně blízký.

ZDENĚK RUMPÍK – Sir Henry Angkatell
1 V minulosti jsem už hrál v Pasti na myši i v dalších detektivkách. Teď tedy naposledy v Agathě Christie, kam jsem se dostal záskokem za Vaška Duška. I když jsem na ten záskok měl jen dva dny, musím říct, že si Poslední víkend docela užívám a hraju v něm rád.
2 Ne. Já detektivky čtu pořád, hlavně tedy když jsem nemocný, mám jich doma spoustu, některé ještě nemám ani přečtené. Mám rád dobré detektivky jako například Chandlera.
3 Těžké. Sám jsem byl na premiéře docela překvapen. A inscenací potěšen.
4 Ano, je.

ALEXANDR POSTLER - Gudgeon
1 Napínavé.
2 Ne, protože už je dávno sleduju. Hercule Poirot je můj kámoš.
3 Já si myslím, že těžké. Protože Agatha Christie to dělá těžké.
4 Myslím si, že mi žádný humor není cizí, pokud mu rozumím.

MARTIN MEJZLÍK – Inspektor Colquhoun
1 Předtím jsem hrál v detektivce jen jednou – v Pasti na myši. Tedy jsem se jako herec s tímto žánrem setkal na jevišti teprve podruhé. A zajímavé setkání to pro mě určitě bylo rovněž proto, že moje postava detektiva je samá otázka. A samé otázky jsou pro mě z hlediska učení se textu náročnější než normální postava.
2 Ne, neinspiroval. Detektivky nečtu, sleduju je jen občas v televizi, ale ne že bych je nějak obzvlášť vyhledával.
3 To nejsem schopný odhadnout, protože jsem naši inscenaci z hlediště jako divák nemohl vidět.
4 Nevím, jestli mi je vyloženě blízký, ale určitě se mi líbí – právě pro svoji strohost a zmíněnou specifičnost.

JOSEF VRÁNA – Dr. John Christow
1 Příjemné, protože detektivky se už dnes na jevišti moc nedělají. Takže to pro mě byla příjemná změna.
2 Ani ne. Čtení detektivek už mám celkem za sebou, četl jsem je hlavně v mládí, teď už moc ne.
3 Řekl bych, že to bylo docela těžké.
4 Docela mi blízký je. Ale na tento specifický způsob se musí člověk nejdřív naladit, aby ho pak mohl patřičně pojmout. Když se to povede, je to pak pro mě zpestření i jako pro herce na jevišti.

JOSEF PEJCHAL – Detektiv seržant Penny
1 Nejprve jsem si přečetl, kdo je vrahem, a až pak jsem se rozhodnul, že do toho půjdu. Když jsem se dozvěděl, jak to dopadne, rád jsem pak Agathu Christie začal zkoušet.
2 Neinspiroval, ale spíše podpořil, protože detektivky jsem sledoval i předtím a sledovat je budu i nadále.
3 Snad diváci poznali, kdo je vrahem, i po skončení našeho představení… (smích) A jestli to pro ně bylo těžké, nedokážu posoudit. Samozřejmě, postav je tam mnoho, vrahem mohl být kdokoli, ale stejně jím byl zahradník, takže je to jednoduché… (smích)
4 Mám ho velmi rád, nejlépe ten nejsušší britský humor, který se u nás dá vůbec najít. A pokud ho nenajdeme u nás, tak se těším do Londýna, kam brzy pojedeme a kde se půjdu na nějaký ten britský humor určitě podívat, abych se osvěžil.
Zdeněk Janál