VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
24. květen 2024

Divadelní studio LAIK a jeho dialog s Máchou

V pondělí 27. května na nejmenší scéně VČD v Poediu v klubu Mladé divadelní studio LAIK uvede svůj první poetický projekt. Starší členové LAIKu ve spolupráci s dramaturgyní VČD Janou Pithartovou a dramaturgyní souboru začínajících herců Kristýnou Pleškovou představí upravenou podobu nejznámějšího romantického poetického díla Karla Hynka Máchy MÁJ.

„Máj patří mezi klenoty české poezie, přesto si k němu dnešní mladý čtenář hledá cestu jen velmi složitě. Nejčastěji je to z důvodu povinné školní četby, jen málokdo si ho vybere dobrovolně. Překážkou je často i jazyk díla – všeobecně mají mladí problém s porozuměním poetickému textu,“ říká autorka scénáře Kristýna Plešková. A to jsou také důvody, proč se dramaturgyně rozhodly uvést Máchův Máj a zprostředkovat ho mladým divákům prostřednictvím rovněž mladých a talentovaných členů studia LAIK. V chystaném inscenovaném čtení budou účinkovat Michaela Sodomková, Oliver ŠkorjancPetr Uchytil.

„V adaptaci se snažíme zaměřit na dílo z trochu jiného pohledu, než by se čekalo. Naším cílem není Máj jen zarecitovat či přeříkat děj, chceme diváky přivést k jakémusi pomyslnému dialogu s autorem a jeho dílem. Chceme, aby se na dílo podívali optikou doby, ve které vzniklo, aby se zaměřili na to, co je na díle zajímavého, a oprostili se od pouhých faktů, která o něm vědí. K tomu jsme zvolili také inscenační přístup, kdy hlavní postavou bude student, který si Máj přečíst musí, k jeho překvapení ale zjistí, že to není jen spousta nesrozumitelného textu. Chceme, aby se tak diváci ponořili mezi řádky a našli tam příběh skutečné lásky a smutného lidského osudu, nikoli jen pouhé příklady básnických prostředků,“ vysvětluje Kristýna Plešková.

Projekt takového formátu bude pro mladé herce velkou výzvou. „Na Máj se moc těšíme, ale současně jsme hodně nervózní. Je to opravdu náročné téma,“ svěřuje se jedna z protagonistek Michaela Sodomková, kterou doplňuje její herecký kolega Petr Uchytil: „Nejvíc se bojíme toho prostoru, ještě nikdy jsme neměli k divákům takhle blízko. Já jsem sice hrál už s mladšími členy na Malé scéně, ale to bylo vždycky pro mladší děti, než jsem byl já. Tentokrát to bude pro diváka, který je mým vrstevníkem.“

Pro členy LAIKu půjde o novou zkušenost s další divadelní formou, jakou je scénické čtení, i s odlišnou prací s textem. „Různá inscenovaná čtení jsme už viděli na Malé scéně, ale nikdy jsme si tuto disciplínu neměli možnost vyzkoušet, bude to pro nás zcela nový typ divadelního zkoušení,“ dodává třetí z účinkujících Oliver Škorjanc.

Netradiční pohled na lyrickoepickou skladbu Karla Hynka Máchy očima mladého studenta můžete zhlédnout v pondělí 27. května od 19 hodin v Poediu v klubu. Přijďte podpořit mladé talenty a sobě i svým dětem připomenout nezapomenutelné verše velkého českého básníka.
Radek Smetana

Michaela Sodomková, Oliver Škorjanc a Petr Uchytil v Máji, foto Petr Šedivý