VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
2. prosinec 2014

Studio LAIK uvede další premiéru

Mladé divadelní studio LAIK pod vedením ZDEŇKA RUMPÍKA vstoupilo do druhé sezóny a na neděli 7. prosince připravuje svoji další premiéru s názvem Zrzounkova dobrodružství. Zdeňka jsme proto požádali o pár slov k projektu, který se svými malými svěřenci právě chystá.

Premiéra se již nezadržitelně blíží. Jak se Zrzounkova dobrodružství zrodila, jak jsi právě na tuto látku přišel?
Když jsem byl malinké dítě, dostal jsem knížku Zrzounkova dobrodružství od svého dědečka, kterou jsem si pak ostražitě uchovával, protože se mi její příběhy velmi líbily. Jsou to typické pohádky, v nichž dobro vítězí nad zlem, zlo je vždy nakonec potrestáno. Duši dítěte, kterým jsem tenkrát byl, se to vrylo natolik do paměti, až jsem se později rozhodl tyto krátké příběhy Zrzounka hrát se současnými dětmi. Tak jsem je zdramatizoval a nyní je hrajeme.

Jsou to tedy jednotlivé pohádky či příběhy?
Co příběh, to řešení jedné situace. I když někdy se ta situace protáhne na tři krátké povídky – v jedné to začne, ve druhé pokračuje a ve třetí již vyvrcholí a přijde řešení.

Zrzounek prochází všemi z nich?
Ano, Zrzounek je v každé z nich hlavní postavou.

Takže je kdo? Detektiv, nějaký „řešitel“, nebo se ty příběhy dějí přímo jemu?
Je to normální kluk, kterému se dějí různé nepravosti, nebo vidí, jak se dějí okolo něj. On pak trestá ty provinilce, kteří kradou, lžou, podvádějí – Zrzounek je vždy velice chytrým tahem nějak potrestá. Hodně mu v tom také pomáhají děti – diváci našeho představení. On se s nimi o mnoha věcech během představení radí… Zrzounek se nejdříve dostane do pohádkové říše, kde potrestá čerty – vyžene je ze zámku. Pak přejde do světa lidí, kde napravuje zloděje a neplecháře. Později se opět vrátí zpátky do světa pohádek, kde se vše mezitím vrátilo do předchozích kolejí, a znovu zde musí vyhánět čerty, protože oni opět vyhnali prince s princeznou ze zámku…

Když skuteční diváci Zrzounkovi pomáhají, tedy vlastně jde o výrazně kontaktní hru s publikem?
Samozřejmě. Například když pomáhá malíři, kterému se třeba zrovna nedaří prodávat obrazy, a připraví mu výstavu, požádá děti, aby mu byli k ruce – a ty děti pak hrají stojany, drží jednotlivé obrazy. Potom je učí básničku o tom jak vyzrát na čerty. Takže pro děti je to hodně akční představení, jenom nesedí a nepřijímají, co se jim hraje, ale samy do děje zasahují.

Na které scéně Zrzounka budete hrát?
Na Malé scéně ve dvoře, ta je kontaktnější. Neříkám, že zkoušíme experiment, všechno už tady někdy bylo, ale rozhodli jsme se, že nepůjdeme cestou klasické dekorace, ale že si ji budeme promítat na plátno, běžné kulisy tam nebudou. Bude to stát hlavně na hereckých výkonech dětí a také na poetičnosti promítaných obrázků.

Které děti z LAIKu v této inscenaci uvidíme?
Ano, hrát v něm budou ti nejmenší. A prakticky ten úplně nejmladší a nejmenší Tomáš Pekárek hraje hlavní roli Zrzounka. Je to velice šikovnej kluk.

Tedy titíž, kteří hráli Dům kočky Modroočky? Nebo se soubor nějak proměnil?
Ano, hrají tam všichni, kteří hráli Modroočku. K nim se ještě přidalo několik nových. Celkem je to pětadvacet dětí!

A vejdou se vůbec všichni na jeviště Malé scény?
Ale jo, vejdou. Možná bude trošku přecpaný, ale vejdou. (smích)

Děkuji ti za rozhovor a všem Zrzounkům přeji úspěšné první kroky na divadelním jevišti!
Zdeněk Janál

Zdeněk Rumpík v pozici režiséra a vedoucího Mladého divadelního studia LAIK při VČD, foto Radek Smetana