VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
19. březen 2019

Světový den divadla

Národní střediska Mezinárodního divadelního ústavu již od roku 1962 slaví 27. březen jako Světový den divadla. Jeho smyslem a cílem je vést divadelníky na jevištích i obecenstvo v sálech k zamyšlení nad posláním a úlohou divadla.

Při této příležitosti je každoročně vyzvána význačná divadelní osobnost, nebo osoba vyznačující se silou srdce a ducha z jiné oblasti, aby se podělila o své úvahy o divadle a souladu mezi národy. Vzniklé Mezinárodní poselství se následně překládá do více než dvaceti jazyků a 27. března předčítá pro desítky tisíc diváků před představeními v divadlech po celém světě. Mimochodem v roce 1994 toto provolání sepsal také Václav Havel. Autorem letošního poselství je kubánský režisér a dramatik Carlos Celdrán.

Svátku divadla předchází Světový den divadla pro děti a mládež, který se slaví 20. března, a Světový den loutkového divadla, jenž připadá na 21. března.

Východočeské divadlo se k oslavám samozřejmě rovněž připojí a 27. března při repríze romantické komedie Zamilovaný Shakespeare si svátek všech divadelníků i milovníků divadla také připomene.

Při této příležitosti jsme také připravili výjimečnou slevu 27,3 % na vybraná představení, vstupenky vám 27. 3. prodá herečka Veronika Malá!

Radek Smetana