VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
18. březen 2021

Světový den divadla

Národní střediska Mezinárodního divadelního ústavu již od roku 1962 slaví 27. březen (den zahájení přehlídky Divadlo národů v Paříži) jako Světový den divadla. Jeho smyslem a cílem je vést divadelníky na jevištích i obecenstvo v sálech k zamyšlení nad posláním a úlohou divadla.

Při této příležitosti je každoročně vyzvána význačná divadelní osobnost, nebo osoba vyznačující se silou srdce a ducha z jiné oblasti, aby se podělila o své úvahy o divadle a souladu mezi národy. Vzniklé Mezinárodní poselství se následně překládá do více než dvaceti jazyků a 27. března předčítá pro desítky tisíc diváků před představeními v divadlech po celém světě. Letos bude bohužel představeno pouze online. Mimochodem v roce 1994 toto provolání sepsal také Václav Havel. Autorkou letošního poselství je divadelní a filmová herečka Helen Mirren, držitelka Oscara i Zlatého globu za titulní roli ve filmu The Queen.

Svátku divadla předchází Světový den divadla pro děti a mládež, který se slaví 20. března, a Světový den loutkového divadla, jenž připadá na 21. března.
Radek Smetana


Helen Mirren: Poselství ke Světovému dni divadla 2021


Tato doba je pro živá vystoupení velice nepříznivá a řada umělců, techniků a mužů i žen za scénou i na scéně musí bojovat o přežití v oboru, který je již tak plný nejistoty.
Snad jim ona neustálá nejistota dodala také důvtip a odvahu, díky nimž pandemii překonají.
I v těchto nových podmínkách našli díky své představivosti nápadité, zábavné i dojemné způsoby, jak komunikovat – z velké části samozřejmě přes internet.
Už od počátku své existence si lidé vyprávějí příběhy. Překrásná kultura divadla nezanikne, dokud budeme naživu.
Potřeba tvořit, kterou pociťují scenáristky a scenáristé, designérky a designéři, tanečnice a tanečníci, zpěvačky a zpěváci, herečky a herci, hudebnice a hudebníci, režisérky a režiséři, nikdy nevyhasne. Už velice brzy se opět plně rozvine a projeví se s novou energií a v nových pohledech na svět, který všichni společně obýváme.
Už se nemohu dočkat!