VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
3. prosinec 2020

VČD již brzy ve vašich „domácích kinech“

I v současné neklidné době, kdy jsou divadla pro diváky zavřená, to za oponou Východočeského divadla žije! Po zkouškách nové dramatizace veleúspěšného románu Žítkovské bohyně, kterou bychom měli prvním divákům představit 16. ledna, se na jevišti natáčí série minikomedií pro celou rodinu s názvem Praštěné pohádky, jež by alespoň částečně nahradily chybějící živý kontakt mezi herci a publikem. „Pohádky“ vznikají pod režijní taktovkou autora scénáře Jana Musila Přejmenovaného. Doufáme, že se zábava a příjemná atmosféra na „place“ přenese i na vás, diváky.

„Minipohádky se chystáme distribuovat jednak přes sociální sítě, jednak navazujeme spolupráci s firmou Dramox, která by se následně měla na distribuci také podílet. V každém případě se naši diváci k pohádkám jistě snadno dostanou a uvidí své oblíbené herce alespoň touto formou, dokud za nimi nebudou moci přijít do divadla na představení,“ říká ředitel Východočeského divadla Petr Dohnal.

Videoportál Dramox je (podobně jako například Netflix) streamovací služba, která za měsíční předplatné svým zákazníkům nabízí možnost zhlédnout divadelní záznamy dnes už třiceti různých českých a moravských divadel. Zájem o uveřejnění záznamů některých svých inscenací na Dramoxu samozřejmě má i Východočeské divadlo. „O spolupráci s firmou Dramox jednáme od června letošního roku. Samozřejmě potřebujeme nejdříve splnit podmínky, to znamená jejich kvalitativní podmínky na záznamy našich představení. Těch, které je splňují, bohužel zatím moc nemáme. Máme v podstatě jen televizní podobu Hej, mistře! a několik starších inscenací, které natočila Česká televize. A o nich právě jednáme, zda nám je televize z hlediska autorských práv uvolní. Nejsme z divadel, která by měla kvalitně natočené záznamy na několik kamer, a naše pracovní technické záznamy použít nelze. Pracujeme však na tom, abychom byli schopní zaznamenávat představení kvalitněji už proto, že díky Dramoxu nyní vzniká unikátní archiv divadelních záznamů, a to se mi zdá do budoucna velmi zajímavé. Věřím tedy, že již brzy nás diváci budou moci sledovat i prostřednictvím tohoto kanálu,“ uzavírá Petr Dohnal.
Radek Smetana
Více z natáčení ZDE.

Jan Musil Přejmenovaný při práci s Josefem Láskou, Petrem Borovcem, Lukášem Kratochvílem a Martinem Mejzlíkem, foto Petr Šedivý
Josef Láska v detailu kamery, foto Petr Šedivý
Lukáš Kratochvíl a Jan Musil Přejmenovaný při práci, foto Petr Šedivý
Jan Musil Přejmenovaný s Karolínou Šafránkovou na zkoušce před natáčením, foto Petr Šedivý
Z natáčení, foto Petr Šedivý
Z natáčení, foto Petr Šedivý
Martin Mejzlík s Karolínou Šafránkovou, foto Petr Šedivý
David Kopecký a Romana Chvalová, foto Petr Šedivý
Jan Musil Přejmenovaný s Jindrou Janouškovou, foto Petr Šedivý
Jan Musil Přejmenovaný, Josef Láska a Petr Borovec, foto Petr Šedivý
Jan Musil Přejmenovaný také v pozici herce, foto Petr Šedivý