VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
22. únor 2022

VČD v barvách Ukrajiny

Východočeské divadlo se připojilo k výzvě Asociace profesionálních divadel ČR k symbolické podpoře nedotknutelnosti území Ukrajiny (i všech jiných států) a po večerech bude zářit v barvách ukrajinské vlajky.

Agresivní, výhružné a nebezpečné politické a vojenské aktivity Ruska nám připomínají nejtragičtější chvíle v moderních evropských dějinách. Je jediná cesta, jak řešit jakékoliv spory mezi státy – jednání v rámci práva.
Myslíme na naše vynikající kolegy v Rusku i na Ukrajině, mezi nimiž máme řadu přátel. Věříme, že i oni jsou na straně demokracie, svobody a spolupráce bez válek a napadání. Nabízíme jim v případě nutnosti pomoc a podporu.
Ukažme společně, že jsme schopni dialogu a vzájemného respektu.
Prohlášení Asociace profesionálních divadel ČR

„Nasvícením divadla v barvách Ukrajiny vyjadřujeme svou účast na situaci, která negativně ohrožuje svobodu suverénní země a jejích obyvatel. Zvlášť soucítíme s kolegy herci, které jsme měli možnost osobně poznat při naší studijní cestě do Kyjeva a následném hostování Ukrajinského národního divadla v Pardubicích. Já jsem měl navíc možnost setkat se i s ukrajinským ministrem kultury Evženem Nyščukem, který je hercem Národního divadla a známým tribunem lidu z Majdanu. Máme tedy k ukrajinským kolegům i osobní vztah a víme, že jejich odhodlání bránit svobodu je nezměrné,“ říká ředitel VČD Petr Dohnal a dodává: „Situace okolo Ukrajiny je dlouhodobě znepokojivá a teď už dokonce tragická. Mrzí mě, že představitelé Evropy tyto signály hrubě podcenili, a mám obavy, že historie se hrozivě opakuje. Obávám se, že než agresi vystřídá rozumné politické jednání, bude to ještě dlouho trvat. Zatím nevím, jak účinně a efektivně v tuto chvíli pomoci. Pokud se naskytne nějaká možnost, určitě ji využijeme.“
Radek Smetana

VČD v barvách Ukrajiny, foto Jiří Sejkora
VČD v barvách Ukrajiny, foto Jiří Sejkora