VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
22. říjen 2013

Z online rozhovoru s Petrem Borovcem

Petr Borovec u počítače při NetHovoru, foto Radek Smetana
V pondělí 21. října po víkendových premiérách bláznivé komedie A je to v pytli! usedl jeden z jejích hlavních představitelů PETR BOROVEC za počítač a odpovídal na všetečné dotazy čtenářů kulturního portálu www.scena.cz. Mimochodem hned druhý den začal zkoušet další velkou roli – tentokrát ve Jménu růže pod vedením režiséra Petra Kracika.
Petrovi přišlo na web tolik otázek, že vyhrazená hodina jeho NetHovoru nestačila. Pokud jste se živého rozhovoru s jedním z nejmladších členů pardubického souboru nemohli zúčastnit, předkládáme vám jakési „Best of“…

Vážený Petře, vítáme vás u internetového rozhovoru a děkujeme, že jste přijal naše pozvání. Můžete přiblížit, jaký byl nebo ještě bude váš dnešní den? Redakce
Dobrý den, děkuji za pozvání. Celý den jsem spal. Včera a předevčírem jsme měli v divadle premiéry, takže dnešek jsem využil k odpočinku. Po rozhovoru pojedu zpět do Prahy a tam budu pokračovat v nastoleném denním plánu.

Už jste se v Pardubicích zabydlel? Iveta, Polabiny
Já tedy stále bydlím v Praze a do Pardubic dojíždím, ale pokud máte na mysli divadlo, tak to určitě ano. Ale to nastalo poměrně rychle, protože mě tu všichni přijali kladně, a já se zde díky tomu cítím velmi dobře.

Alternoval jste někdy Puka ve Snu noci svatojánské? Nebo nakonec hrál jenom Jan Konečný? Eva
Hrál, hraje a bude hrát jen Honza. Já se sice zúčastnil oprašovací zkoušky po prázdninách, ale bohužel jsem v té době nebyl fyzicky schopný roli zvládnout. Byl jsem po operaci kolene a ta šikma, která na scéně je, byla nad mé síly. A je i dobře, že role zůstala celá jen Honzovi, který si celou postavu vytvořil sám. S pomocí pana režiséra, samozřejmě.

Jak se vám hraje v pánské jízdě – vy, pan Pejchal a pan Špiner? Prý jste hodně v pytli… :-) Helena, Pardubice
Až po uši! :-) Já toho ještě moc nezažil, ale tohle zkoušení bylo jedno z nejpříjemnějších, jakým jsem prošel. Jak s Pepou, tak hlavně Láďou jsem již zkoušel a věděl jsem, že si to užijeme. Ale k pohodě při zkoušení přispěl celý tvůrčí tým! Bavilo mě sledovat mého drahého kolegu Lexu Postlera, kterého zdravím, jak s rolí bojuje a jak nad ní postupně a hlavně geniálně vyhrává! … Ať žije královna!!!

Jezdíte raději autem, nebo na motorce? Martin
Na kole. To jediné totiž mám.

Prý jste velký smíšek? Dana, Pardubice
No to jsem. Ale bylo mi už několikrát vysvětleno, že to věkem přejde. :-) Uvidíme…

Jak dlouho se učíš roli? Roman
Většinou končím s derniérou… Ne, záleží jak co. Ale role se mi líp učí na jevišti než doma v posteli nebo ve vlaku.

Čteš rád detektivky? Jana, Opatovice
Hm, moc jsem jich zatím nepřečetl. Pokud máte dobrý tip, sem s ním.

Jezdíš v létě na hudební festivaly? Roman
Pokud je možnost, tak jezdíváme. Je fakt, že teď už to šidím, ale tak čtyři pět let zpátky jsme byli každé léto někde. Hlavně jsme si vybírali ty metalovější.

Je pravda, že po premiéře obsluhujete v klubu? @
Ha… Je nás tam víc. Ale třeba předevčírem jsem chvílemi obsluhoval. Sám to cítím trošičku i teď.

Máš vůbec čas v sezóně relaxovat? Jitka, Pardubice
Ale jo. Práce je teda požehnaně, za což jsem samozřejmě rád, ale čas si najdu vždy. A zatím mám tu výhodu, že často k tomu slouží sama práce. Věkem to prý přejde. :-)

Trampuješ? Leso
Asi bych s tím problém neměl, respektive určitě ne, ale nikdy jsem se k tomu nedostal.

Myslíte si, že je možné vydržet v jednom angažmá celý život? Zdenka
Záleží samozřejmě na člověku. Ale je pravda, že těch, co to dokázali, moc neznám. To by musela sednout dohromady asi spousta věcí.

Jak se ti studovalo na DAMU? Kdo tě tam učil? Milena, Chrudim
Dobře. Měli jsme skvělý ročník. Myslím teď lidsky. Všechny pedagogy jmenovat nebudu, ale z těch hlavních to byli paní Jana Hlaváčová a Regina Szymiková a pánové Ladislav Mrkvička a Jan Šťastný.

Obdivuji vás v roli Lorda Fancourta Babberleyho v Charleyově tetě, máte rád komedie? Věra L., Bohdaneč
Mám. Nebo spíš takhle, rád je hraju, ale jako divák mám raději depresivnější věci. Neumím vysvětlit proč. Sám ale depresivní moc nejsem…

Jaký je režisér Robert Bellan? Jiří
Z Hodonína, no. :-) Skvělý člověk. A hlavně geniální golfista!!! Prý… :-)

Vážený Petře, děkujeme za příjemný online rozhovor, prosíme vás o závěrečné slovo. Redakce
Já děkuji vám za příležitost a velice se omlouvám těm, kterým jsem nestihl odpovědět. Pokud by se chtěl někdo ještě na cokoliv zeptat, může mi napsat na můj facebookový profil nebo na mail borovec.petr@gmail.com. Velice rád odpovím. Ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek dne.
Radek Smetana