VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
21. březen 2017

Zkrotí Milan Němec Petru Janečkovou?

Na první jarní víkend 25. a 26. března jsme přichystali premiéry slavného amerického komediálního muzikálu Kiss me, Kate, který s pardubickým souborem nazkoušela umělecká šéfka Divadla Na Fidlovačce, režisérka Kateřina Dušková. Libreto v roce 1948 napsali Bella a Samuel Spewackovi, hudba a texty písní jsou z dílny fenomenálního jazzmana, skladatele a textaře Colea Portera.

„Nesmrtelná klasika zlaté broadwayské éry se odehrává v zákulisí provinčního divadla v Baltimoru 40. let minulého století. Herci malé soukromé společnosti zkoušejí Shakespearovu komedii Zkrocení zlé ženy. Vášnivá přitažlivost i nesmiřitelná nesnášenlivost se však odehrávají nejen na jevišti mezi divadelními postavami Kateřinou a Petrucciem, ale i v zákulisí mezi jejich představiteli, herečkou Lilli a jejím bývalým manželem Fredem. Fred momentálně touží po pozornosti mladší kolegyně a Lilli se hodlá vdát za nehorázně bohatého a vlivného muže a chce divadlo opustit. Ale třeba to všechno dopadne jinak…“ alespoň částečně prozrazuje děj dramaturgyně Jana Uherová a dodává: „Velká sborová taneční a pěvecká čísla, step, strhující písně, temperamentní komediální výstupy a mnoho dalšího zaručuje jediné – nezapomenutelnou zábavu!“

V hlavních rolích budou partneřit Petra JanečkováMilan Němec. Herecké obsazení a bohatou taneční company na jevišti doprovodí neméně početný živý orchestr.

„Divadlo je kouzelný, šílený, pekelný, božský svět, z něhož diváci smí vidět jen část. Miluju dívat se na herce v zákulisí mezi šálami, jak se připravují na výstup. Každý z herců to má trochu jinak, ale ta vteřina před tím, než vstoupí na jeviště, to usebrání, u některých pak vtipy až do poslední chvíle, to je úžasná síla, krásná energie a já si vždy říkám: Kdyby tohle mohli diváci vidět, účastnit se toho rituálu, pocítit tu energii. No a právě Kiss me, Kate je do divadelního zákulisí alespoň na chvíli pustí,“ slibuje režisérka Kateřina Dušková.

Nejbližší reprízy Kiss me, Kate uvedeme 29. března, 8., 14. a 20. dubna v Městském divadle.
Radek Smetana


Milan Němec a Petra Janečková, foto Roman Černý