VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
4. leden 2016

Kejklíř z Lublinu bude kouzlit už naposledy!

Východočeské divadlo vstupuje do nového roku 2016 derniérou dramatizace světoznámého románu Kejklíř z Lublinu, kterou svým typickým rukopisem na divadelní prkna uvedl slovenský režisér Marián Pecko. Poslední repríza působivé inscenace se uskuteční ve středu 6. ledna, což je bohužel pouhý rok od premiéry.

„Text se jmenuje Kejklíř z Lublinu, což o něm dost napovídá. Jaša Mazur je komediant, člověk, který se předvádí, ukazuje triky, hraje si. Ta hra je velmi důležitá v celém jeho životě. Má několik žen, ale před nikým to neskrývá. Balancuje na hraně – přejde, nepřejde? Náš kejklíř nežongluje s míčky, žongluje s lidskými dušemi. Připoutal k sobě mnoho lidí, kteří jsou na něm závislí. V životě každé z těchto postav je Jaša neustále přítomný. Proto i na jevišti to je stejně, všichni jsou zde rovněž neustále přítomní. Herci to nemají příliš rádi a já doufám, že mi už odpustili,“ říká s úsměvem režisér Marián Pecko.

Titulní role Jaši Mazura, kejklíře povoláním i povahou, se skvěle zhostil Martin Mejzlík, jemuž neméně dobře sekundují Petra Janečková, Jana Ondrušková, Martina Sikorová, Romana Chvalová, Milan Němec nebo Tomáš Lněnička, Alexandr Postler a další.

Román Kejklíř z Lublinu, jenž je dílem nejslavnějšího židovského spisovatele, nositele Nobelovy ceny Isaaca Bashevise Singera, pro pardubické divadlo dramatizovala bývalá dramaturgyně divadla Jana Pithartová. „Kejklíř z Lublinu je vášnivé drama o hnacích silách života. O ošidnosti mezí, v nichž se pohybuje osobní svoboda. O nádheře snů, neodolatelnosti dravé touhy, neodčinitelnosti ublížení, neoblomnosti svědomí a síle odpuštění,“ doplňuje Jana Pithartová.

POZOR! Mimořádně na derniéru nabízíme vstupenky v rámci akce "1 + 1 ZDARMA", která však plaktí pouze při koupi vstupenek v předprodeji divadla.
Radek Smetana

Martin Mejzlík a Petra Janečková v Kejklíři z Lublinu, foto Michal Klíma